Chiar daca stirile despre riscurile unui cont pe Facebook circula neincetat, in continuare statisticile arata ca circa 40% dintre angajati si-au adaugat sefii in lista de prieteni. Acestia uita insa ca o astfel de prietenie virtuala le-ar putea afecta in mod real cariera.
Un studiu recent arata astfel ca aproximativ 33% dintre angajati si-au adaugat numai colegii de serviciu si au preferat sa nu isi adauge si sefii. Un procent destul de mare, de 30%, e reprezentat de salariatii care au decis de la bun inceput sa traga o linie clara intre viata profesionala si cea personala. Studiul mentioneaza si ca 42% dintre respondenti au conturi pe Twitter si urmaresc activitatea sefilor si a colegilor.
Consultantii in resurse umane precizeaza ca nu este politicos din partea unui angajat sa refuze cererea de prietenie online din partea sefului, insa inainte de a accepta aceasta rugaminte, salariatul in cauza ar trebui sa isi curete contul de toate informatiile care l-ar putea compromite si care i-ar pune in pericol slujba.
Aceste masuri sunt recomandate de specialistii din domeniul angajarilor tocmai pentru ca din ce in ce mai multi angajati si-au pierdut locul de munca din cauza unor postari pe Internet in cadrul retelelor de socializare. In paralel, a crescut si numarul de procese intentate fie de angajati, fie de angajatori in urma unor astfel de controverse.
Un angajat care isi face profilul public va trebui sa posteze numai informatii care sa nu ii afecteze integritatea si care sa ii mentina o pagina curata, fara fotografii sau date compromitatoare. Reteaua de socializare Facebook pune la dispozitie filtre de transmitere a acestor informatii astfel ca anumite persoane vor vedea doar ceea ce alege utilizatorul contului.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Codul muncii si Legea Dialogului Social