Persoanele care doresc sa urmeze un stagiu de practica in Europa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii si sa se informeze in prealabil.
Iata cateva aspecte pe care persoanele interesate trebuie sa le aiba in vedere inainte de a incepe un stagiu de practica intr-o alta tara:
Vizele
Daca nu sunteti un cetatean al UE, pentru a face un stagiu intr-o tara membra veti avea nevoie, cel mai probabil, de o viza de la Departamentul de imigrare a tarii in cauza (daca nu sunteti din Elvetia sau din Spatiul Economic European).
Stagiile, platit sau nu, sunt considerate a fi "lucru" in scopuri de imigrare. A face un stagiu fara a avea viza corecta poate fi ilegal. Daca sunteti prins, ati putea fi deportat si primi interdictie sa intrati in tara respectiva mai multi ani de zile. Furnizorul de stagiu ar putea fi amendat, ceea ce ar afecta, probabil, sansa dvs. la o referinta buna!
250 Modele Fise de Post
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Structura Internship-ului
Unele tari europene au reguli cu privire la persoanele care pot face stagii si la modul in care acestea ar trebui sa fie structurate. "Legea Cherpion" din Franta este un exemplu bun. Este nevoie de un contract tripartit semnat intre angajator, intern si institutia de invatamant la care este inscris internul, durata stagiului fiind, in mod normal, limitata la sase luni. Legea prevede ca stagiile nu pot consta din activitati care ar putea fi realizate de catre un lucrator obisnuit in organizatie.
Plata si conditiile de munca
Multe stagii sunt neplatite si implica ore de lucru. Acest lucru nu este intotdeauna rau. Furnizorii ar putea suporta costuri semnificative oferind stagiarilor o experienta care ii pregateste pentru o cariera profitabila. Mai mult decat atat, un stagiu ar trebui sa dea o imagine reala a ceea ce inseamna, de multe ori, locuri de munca dificile, stresante. Cu toate acestea, exista situatii in care se poate profita ilegal de stagiarii.
In ciuda perceptiei comune contrare, stagiarii sunt adesea protejati de dreptul muncii. De exemplu, stagiari din Marea Britanie, care sunt clasificati ca "muncitori" (adica au contract si fac munca productiva pentru institutia sau societatea respectiva), sunt incadrati in categoria de persoane cu salariu minim si se tine cont, in cazul lor, de normele privind timpul de lucru. Fiind "muncitor", internul are dreptul la mai multe beneficii, cum ar fi concediu medical.
Tratament echitabil
Directiva-cadru UE privind egalitatea ocuparii fortei de munca si Directiva privind egalitatea rasiala protejeaza impotriva discriminarii la locul de munca si hartuirii pe criterii de varsta, handicap, orientare sexuala, religie si rasa. Acest lucru nu se aplica intotdeauna la stagii. Cu toate acestea, chiar si in cazul in care nu este strict ilegala, discriminarea stagiarilor nu este considerata acceptabila in majoritatea tarilor europene.
Sursa: costelgilca.ro