Vom analiza mai jos cazul unei societati care a preluat prin conventie un numar de salariati de la o alta societate, prima fiind obligata sa pastreze timp de un an prevederile din contractul colectiv de munca. Societatea preia si contractele lor vechi de munca pe care le pastreaza la sediu si care produc efecte sub numele companiei.
Transmiterea in ReviSal a fost facuta cu numar de inregistrare din societate care a preluat si cu numarul contractului vechi , precum si cu data preluarii, la recomandarea facuta de ITM.
Vom vedea cum ar trebui societatea sa procedeze la transferul salariatilor si daca va fi nevoie de intocmirea unor noi contracte.
Solutia consultantului:
In situatia expusa sunt incidente dispozitiile referitoare la protectia drepturilor salariatilor in cazul de transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia cuprinse in Capitolul V al Codului muncii. Astfel, potrivit art. 173 alin.(1) din Codul muncii, in cazul in care se produce un transfer al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, in conditiile legii, salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
250 Modele Fise de Post
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Art. 174 din Codul muncii prevede ca, cedentul si cesionarul au obligatia de a informa si de a consulta, anterior transferului, sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor cu privire la implicatiile juridice, economice si sociale asupra salariatilor, decurgand din transferul dreptului de proprietate.
De asemenea, potrivit art. 9 alin. (1) din Legea 67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora, Cesionarul are obligatia respectarii prevederilor contractului colectiv de munca aplicabil la data transferului, pana la data rezilierii sau expirarii acestuia.
Totodata, alin.(2) al aceluiasi articol, prin acord intre cesionar si reprezentantii salariatilor, clauzele contractului colectiv de munca valabil in momentul efectuarii transferului pot fi renegociate, dar nu mai devreme de un an de la data transferului.
Iar, in situatia in care, in urma transferului, intreprinderea, unitatea sau parti ale acestora nu isi pastreaza autonomia, iar contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul cesionarului este mai favorabil, salariatilor transferati li se va aplica contractul colectiv de munca mai favorabil (art. 9 alin. (3) Legea 76/2006). In consecinta, contractul colectiv de munca valabil si aplicabil in momentul efectuarii transferului poate fi renegociat. Renegocierea poate avea drept finalitate si stabilirea ca, salariatii in speta, vor beneficia in continuare de drepturile stabilite prin CCM aplicabil la nivelul cesionarului.