Transfer salariati. Cum se face preluarea de salariati in conditiile unui nou contract colectiv?

Contract de Muncatransfer salariatiCodul munciiLegea 67/2006transfer al intreprinderii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom analiza mai jos cazul unei societati care a preluat prin conventie un numar de salariati de la o alta societate, prima fiind obligata sa pastreze timp de un an prevederile din contractul colectiv de munca. Societatea preia si contractele lor vechi de munca pe care le pastreaza la sediu si care produc efecte sub numele companiei.

Transmiterea in ReviSal a fost facuta cu numar de inregistrare din societate care a preluat si cu numarul contractului vechi , precum si cu data preluarii, la recomandarea facuta de ITM.

Vom vedea cum ar trebui societatea sa procedeze la transferul salariatilor si daca va fi nevoie de intocmirea unor noi contracte.

Solutia consultantului:

In situatia expusa sunt incidente dispozitiile referitoare la protectia drepturilor salariatilor in cazul de transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia cuprinse in Capitolul V al Codului muncii. Astfel, potrivit art. 173 alin.(1) din Codul muncii, in cazul in care se produce un transfer al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, in conditiile legii, salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor.

Art. 174 din Codul muncii prevede ca, cedentul si cesionarul au obligatia de a informa si de a consulta, anterior transferului, sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor cu privire la implicatiile juridice, economice si sociale asupra salariatilor, decurgand din transferul dreptului de proprietate.

De asemenea, potrivit art. 9 alin. (1) din Legea 67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora, Cesionarul are obligatia respectarii prevederilor contractului colectiv de munca aplicabil la data transferului, pana la data rezilierii sau expirarii acestuia.

Totodata, alin.(2) al aceluiasi articol, prin acord intre cesionar si reprezentantii salariatilor, clauzele contractului colectiv de munca valabil in momentul efectuarii transferului pot fi renegociate, dar nu mai devreme de un an de la data transferului.

Iar, in situatia in care, in urma transferului, intreprinderea, unitatea sau parti ale acestora nu isi pastreaza autonomia, iar contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul cesionarului este mai favorabil, salariatilor transferati li se va aplica contractul colectiv de munca mai favorabil (art. 9 alin. (3) Legea 76/2006). In consecinta, contractul colectiv de munca valabil si aplicabil in momentul efectuarii transferului poate fi renegociat. Renegocierea poate avea drept finalitate si stabilirea ca, salariatii in speta, vor beneficia in continuare de drepturile stabilite prin CCM aplicabil la nivelul cesionarului.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contract de Muncatransfer salariatiCodul munciiLegea 67/2006transfer al intreprinderii

Data aparitiei: 13 August 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Transfer salariati. Cum se face preluarea de salariati in conditiile unui nou contract colectiv? Nota: 4.38 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]