CAS si CASS la nivelul salariului minim brut in cazul contractelor cu timp partial de munca

Isabela Alexe
Isabela Alexe
21 Iulie 2017
21 Iulie 2017
Isabela Alexe
Isabela Alexe
cass 2017cas 2017cass si cas contract part time
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul a stabilit unele masuri pentru asigurarea platii de catre angajator a contributiei pentru pensii si sanatate la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru toti salariatii, inclusiv pentru persoanele care au incheiate contracte de munca cu timp partial si pentru cei cu plata in acord.

Exceptie fac salariatii elevi, studenti, persoane cu dizabilitati, pensionari si cei care cumuleaza venituri de cel putin nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata.

Mai exact, salariatii aflati in una din urmatoarele situatii:
  1.     Elevi sau studenti cu varsta pana in 26 de ani;
  2.     Ucenici in varsta de pana la 18 ani;
  3.     Persoane cu dizabilitati care, prin lege, au posibilitatea sa lucreze mai putin de 8 ore pe zi;
  4.     Pensionari pentru limita de varsta in sistemul publice de pensii, cu exceptia celor care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta cu cea din sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
  5.     Persoanele care cumuleaza venituri de cel putin nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata din mai multe contracte individuale de munca.

 
In acest sens, Guvernul a adoptat astazi o ordonanta privind modificarea si completarea Codului fiscal, urmand ca noile reglementari sa intre in vigoare la 1 august si sa se aplice incepand cu veniturile aferente lunii august 2017.

Social, masura are rolul sa protejeze aceste categorii de salariati asigurandu-le dreptul la pensie si la servicii medicale in sistemul public. Din punct de vedere economic, noile prevederi au scopul sa limiteze situatiile in care contractele de munca cu timp partial sunt incheiate pentru evitarea impozitarii potrivit regulilor prevazute pentru contractele individuale de munca cu timp normal de lucru si, implicit, sa elimine inechitatile fata de angajatorii care incheie contracte individuale de munca cu timp normal si asigura salariul minim brut pe tara propriilor salariatilor.

 

Noile reglementari au fost stabilite in conditiile in care, potrivit datelor statistice si studiilor efectuate in acest sens:   

- exista circa 1,1-1,2 milioane de contracte de munca cu timp partial;

- 370.000 salariati activi au un singur contract de munca  cu timp partial;

- aproximativ 710.000 asigurati cu contracte de munca cu timp partial, au un venit mediu brut de 903 lei/lunar (decembrie 2016);

O astfel de practica genereaza, de asemenea, inechitati fata de angajatorii care incheie contracte individuale de munca cu timp normal si asigura salariul minim brut pe tara propriilor salariati.

Problematica este cu atat mai importanta cu cat in ultimii doi ani cu crestere economica ridicata, numarul locurilor de munca cu timp partial a crescut mai repede decat cele cu timp complet, respectiv cu 3,7% in medie pe an fata de 2,1% in medie.

De asemenea, este de subliniat ca practica subsalarizarii fortei de munca iese in evidenta si prin faptul ca in medie in fiecare luna circa 55.000 salariati sunt fara venituri declarate la Casa de Pensii, deci fara contributii care sa se regaseasca in pensiile viitoare.


Masura a fost criticata de Consiliul Economic si Social


Reprezentantii societatii civile in Consiliul Economic si Social (CES) considera ca aceasta masura nu este oportuna, avand in vedere ca ar putea mari costurile angajatorilor pentru zeci de mii de angajati din Romania, informeaza Agerpres.

"Privind cu ingrijorare declaratiile prim-ministrului Mihai Tudose de la debutul sedintei de guvern de astazi privind achitarea CAS si CASS de catre angajatori la nivelul salariului minim brut pe tara in cazul contractelor de munca cu timp partial (care presupun mai putin de 8 ore de lucru pe zi), reprezentantii societatii civile in Consiliul Economic si Social atrag atentia ca aceasta masura ar putea mari costurile angajatorilor pentru zeci de mii de angajati din Romania, ar putea duce la reducerea veniturilor nete (banii primiti efectiv de angajati) si chiar si la un val de demiteri", este precizat in comunicatul de presa al CES.



Sursa: gov.ro



NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]