Ioan Botis: Nu renuntam la prelungirea perioadei de proba sau la durata CIM-ul pe termen determinat

codul munciicontract perioada determinataperioada de proba
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ioan Botis a declarat ca ministerul va prelua cateva aspecte din propunerile sindicatelor la modificarea Codului Muncii, printre care stagiatura inrodusa la debutul in cariera sau reabilitarea angajatului dupa sase luni.

Ministrul Muncii a sustinut insa ca nu renunta la modificarile legate de prelungirea perioadei de proba, a preavizului sau a duratei contractelor pe termen determinat, si nici la propunerea privind aplicarea contractelor colective de munca la un intreg sector doar daca este semnat de cel putin jumatate dintre cei acoperiti de acest contract.

Botis a spus ca va sustine in fata FMI, a Organizatiei Internationale a Muncii si a Bancii Mondiale modificarile aduse de Minister la Codul Muncii.

O misiune FMI - CE a inceput a saptea evaluare a acordului stand-by, in care se va analiza indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si vor fi negociate conditiile privind un nou acord, de tip preventiv. Vizita se va incheia in data de 8 februarie.

Sindicalistii vor ca termenul de preaviz convenit de parti in contractul de munca sa nu fie mai mic de 15 zile sau 45 de zile pentru functiile de executie si de conducere, in timp ce Guvernul a propus, in proiectul de modificare a Codului Muncii, 20 si, respectiv, 45 de zile pentru preaviz.

Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv nu poate fi mai mic de 30 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere, se arata in proiectul sindicatelor, in timp ce Executivul propune 20 si, respectiv, 45 de zile.

In ceea ce priveste perioada de proba la angajare, Guvernul propune prin proiectul de Cod al muncii 45 de zile pentru functii de executie si 120 de zile pentru cele de conducere. Sindicatele vor insa ca perioada de proba sa nu depaseasca 90 de zile in niciunul dintre cazuri.

Guvernul propune eliminarea interdictiei de a angaja mai mult de trei persoane pentru acelasi post in perioada de proba, in timp ce sindicatele se opun abrogarii acestei prevederi din actualul cod al muncii.

Sindicalistii mai vor ca viitorul Cod al muncii sa aiba o prevedere prin care in cazul absolventilor de studii superioare sa constituie stagiu primele sase luni dupa debutul in profesie al acestora. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul ar urma sa elibereze, obligatoriu, o adeverinta vizata de Inspectoratul Teritorial de Munca.

Contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit si dupa expirarea termenului stabilit initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau lucrari, propune Guvernul, in timp ce sindicatele spun ca, avand in vedere Memorandumul OIM si practica europeana, amendamentul nu se justifica.

Guvernul vrea ca in noul Cod al muncii sa nu mai fie prevazut ca, la expirarea contractului individual de munca pe perioada determinata, pe acel loc de munca sa poata fi angajat un salariat cu contract de munca pe perioada nedeterminata, in timp ce sindicatele se opun abrogarii acestei prevederi existente in prezent in Codul muncii.

Totodata, Guvernul propune ca, intre doua misiuni, salariatul temporar sa se afle la dispozitia agentului de munca temporara. Sindicalistii sustin ramanerea la formularea din actualul Cod al muncii, adica intre doua misiuni salariatul temporar sa fie la dispozitia agentului de munca temporara si sa primeasca un salariu platit de agent, care nu poate fi mai mic decat salariul minim brut pe tara.

Alte prevederi din proiectul Guvernului cu care sindicatele nu sunt de acord se refera la durata normala a timpului de lucru.

Guvernul propune ca, in cazul salariatilor de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca, durata de lucru sa nu depaseasca opt ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore decat daca este prevazut in contractul colectiv de munca aplicabil si daca o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite din contractul de munca de nivel superior.

In aceasta situatie, angajatorul este obligat sa acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare in bani a orelor de noapte lucrate peste durata de opt ore. Sindicatele spun insa ca aceste amendamente nu sunt conforme cu dispozitiile din Conventia 98 a OIM.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciicontract perioada determinataperioada de proba

Data aparitiei: 26 Ianuarie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ioan Botis: Nu renuntam la prelungirea perioadei de proba sau la durata CIM-ul pe termen determinat Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]