Analizam mai jos cazul unui salariat caruia i s-a emis Decizia medicala asupra capacitatii de munca (gradul II) in data de 14.06.2013, ultima zi de concediu medical fiind 17.06.2013.
Vom vedea care este procedura de incetare a contractului de munca si temeiul legal de incetare a CIM (casa de pensii solicita decizia de incetare), cand se emite decizia, cum se inregistreaza in Revisal si la ce data se transmite.
De asemenea, vom stabili cum figureaza angajatul in registrul electronic pana la emiterea deciziei de pensionare de catre casa de pensii, precum si ce documente elibereaza angajatorul catre casa de pensii.
Solutia consultantului:
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
40 Modele de Regulament Intern
Nu exista o prevedere legala care sa reglementeze asupra raporturilor de munca dintre angajator si salariat in perioada cuprinsa intre data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca si data comunicarii deciziei de pensionare.
In baza art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate.
Decizia de pensie la care face referire art. 56 alin. (1) lit. d) nu este decizia medicala asupra capacitatii de munca emisa de medicul expert al asigurarilor sociale ci decizia casei teritoriale de pensii.
In consecinta, contractul individual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensii emisa de casa teritoriala de pensii si nu la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca.
In intervalul de timp cuprins intre data expirarii duratei concediului medical inscrisa in certificatul de concediu medical si data comunicarii angajatorului a deciziei de pensie, salariatul nu poate presta activitate profesionala, intrucat, conform art. 69 lit. b) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, invaliditatea de gradul II se caracterizeaza prin pierderea totala a capacitatii de munca.
In perioada dintre data emiterii deciziei medicului expert al asigurarilor sociale si data comunicarii deciziei de pensionare de catre casa de pensii, salariatul invalid de gradul I sau II nu mai poate presta activitate si nu exista nici temei pentru incetarea contractului individual de munca, acesta incetand, cum am aratat, la data comunicarii deciziei de pensie.
Contractul individual de munca poate inceta in aceasta perioada prin acordul partilor. Daca, insa, salariatul nu este de acord cu incetarea contractului individual de munca angajatorul nu ii poate permite sa presteze activitate, odata ce s-a stabilit invaliditatea sa, dar nici nu poate dispune sau constata incetarea contractului individual de munca asa incat o solutie este de a-l ponta absent nemotivat pana la comunicarea deciziei de pensie cand va putea sa constate incetarea contractului inidividual de munca si il va ponta absent motivat.
Prin urmare, nu se suspenda CIM in Revisal, CIM va inceta de drept la data comunicarii deciziei de pensii emisa de casa teritoriala de pensii sau la data incetarii CIM prin acordul partilor potrivit intelegerii dintre acestea.
Insa, din speta dvs. rezulta ca persoana in cauza a comunicat angajatorului in data de 14 iunie decizia de expertiza medicala prin care se constata inaptitudinea sa fizica si/sau psihica, fapt ce nu ii mai permite acestuia sa isi mai indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.
In acest caz, apreciem ca devin incidente prevederile art. 61 lit c) din Codul muncii, conform carora angajatorul poate dispune concedierea salariatului pentru motive care tin de persoana salariatului, respectiv constatarea prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, a inaptitudinii fizice si/sau psihice a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.
In aceasta situatie angajatorul va elibera decizia de incetare a CIM in temeiul art. 61 lit. c) din Codul muncii precum si un document care sa ateste activitatea desfasurata, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.