legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Studiu de caz: Modificarea prin negociere a duratei normale de munca

Codul munciiOrdinul 1616/2011durata normala a muncii

Prin Ordinul MMFPS nr. 1.616 au fost aduse mai multe modificari in ceea ce priveste contractul individual de munca. Astfel, in prezent, angajatorul trebuie sa fie informat cu privire la aceste modificari pentru a actiona in conformitate cu legislatia in vigoare. Un exemplu de o astfel de modificare ce ar trebui clarificata este reprezentata de situatia angajatilor cu timp partial prins in contractul de munca si stabilirea datoriei angajatorului de a incheia acte aditionale la contractele actuale de munca pentru modificarea duratei muncii.

Trebuie precizat, inainte de toate, ca salariatul cu fractiune de norma este considerat, prin lege,  salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil. Prin urmare, in cazul salariatului cu fractiune de norma, numarul de ore normale de lucru sunt calculate saptamanal sau ca medie lunara.

Inainte de efectuarea modificarilor, Codul muncii stabilea prin OUG 55/2006, art. 101 alin. (1) (in prezent art. 103 din Codul muncii republicat) ca angajatorul poate incadra salariati cu program de lucru corespunzator unei fractiuni de norma de cel putin doua ore pe zi, insa in acest moment nu mai sunt prevazute limite minime de timp.

Modelul cadrul al contractului individual de munca a fost aprobat prin OMMSS 64/2003, astfel cum a fost modificat de OMMSS 76/2003 la momentul la care art. 101 alin. (1) din Codul muncii stabilea o limita minima de 2 ore. Ultima modificare a modelului-cadru al contractului individual de munca prin Ordinul 1616/2011 este in concordanta cu prevederile Codului muncii.

La elementul durata muncii, pct 2, este prevazut:
"O fractiune de norma de .......... ore/zi/ore/saptamana ......................".
Intrucat in prezent, asa cum am aratat, nu mai exista o limita minima, in contractul individual de munca se poate mentiona numarul de ore pe luna.
In concluzie, contractul individual de munca cu timp partial poate fi inregistrat cu o fractiune de norma de .......... ore/zi/ore saptamana ................... daca partile negociaza o alta durata a contractului individual de munca.

Conform art. 17 alin. (3) din Codul muncii, elementele asupra carora salariatul trebuie sa fie informat sunt reprezentate de: identitatea partilor; locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri; sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului; functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului; criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului; riscurile specifice postului; data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele; in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora; durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul; conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia; salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul; durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana; indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului; durata perioadei de proba.

In consecinta, asa cum este prevazut la art. 17 alin. (5) din Codul muncii, republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Astfel, durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana, deoarece face parte din CIM, se modifica numai printr-un act aditional incheiat intre aceleasi parti, angajator si salariat, cu acordul salariatului.

Model de act aditional:

Antet angajator

ACT ADITIONAL
nr. …….. / ……………….……
la contractul individual de munca incheiat si inregistrat sub nr.
……/……………………. in Registrul de evidenta al salariatilor

A. Partile contractului
Angajatorul S.C. ……......…………………..……………………………., cu sediul in …....………………....…………………………………………….., inregistrata la registrul comertului sub numarul……………………., cod unic de inregistrare…………….., telefon………………………..., reprezentata legal prin……………………………………., In calitate de……………...……………..
si
salariatul/salariata – D-na/D-nul, domiciliat/domiciliata in localitatea…….............……………….., str…………………………………………., nr........., bl………, ap………, judetul………………………, posesor/posesoare al/a buletinului / cartii de identitate seria……….…., nr………..............………., eliberat/eliberata de……………………. la data de………………, CNP……………...…………………..
B. In temeiul art. 41 alin. (1) din Codul muncii partile convin asupra modificarii urmatoarelor clauze din contractul individual de munca:
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
C. Celelalte prevederi ale contractului individual de munca raman neschimbate.
D. Clauzele prezentului act aditional vor produce efecte incepand cu data de ……………..……..

ANGAJATOR,                            SALARIAT,

…………………                            ……………….

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiOrdinul 1616/2011durata normala a muncii

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 14 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Studiu de caz: Modificarea prin negociere a duratei normale de munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Concediu de maternitate. Concediu crestere copil. Stagiu de cotizareIntrebare: Avem o salariata care se afla in concediu medical 08, fara stagiu de cotizare de 6 luni. Cum se procedeaza cu acest medical? Problema e ca de acum inainte isi va tot aduce medical pana dupa nastere. O afecteaza atunci cand isi v-a depune actelele pentru indemnizatia de crestere a copilului? Daca puteti sa imi spuneti un temei legal, in cazul in care nu platim concediu medical iar angajata v-a actiona in judecata.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Decont concediu medicalIntrebare: Certificat de concediu medical acordat in data 01.09.2020 pentru perioada 18.08.2020-30.08.2020, cod 07 cod diagnostic 994, emis de catre medicul de familie, se plateste in cuantum de 75 % sau 100% si este suportat in totalitate de catre unitate sau de catre FNUASS ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]