Se cere o noua lege de salarizare in sistemul unitar cu incluziunea asistentelor medicale. Cca 100.000 au plecat din tara!

19 Mai 2014
19 Mai 2014
salarizaresalarii asistente medicalepensionare asistente medicale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Aproape 100.000 de asistente au plecat din tara in ultimii 7 ani. O lege de salarizare in sanatate ar trebui sa includa asistentele medicale. O masura necesara pentru a pune punct migratiei asistentelor in strainatate este cea de a creste salariile acestei categorii prin intermediul salarizarii in functie de performanta, noteaza Agepres.

Conform estimarilor statistice, aproape 100.000 de asistente medicale au plecat la munca in strainatate, in ultimii 7 ani, avertizeaza Federatia Solidaritatea Sanitara din Romania (FSSR).

Studiile realizate arata ca in comparatie cu anul 1990, in sistemul public de sanatate, numarul asistentelor medicale a scazut cu 30.000 ( circa 25%), de la 125.484 de asistente in 1990, la 95.484 de asistente in 2012.

Doar in intervalul 2007- 2012, sisemul public de sanatate a pierdut 17% din asistentele medicale, respectiv 23.000 de specialiste.

"Daca avem in vedere ca cele doua categorii de personal se ocupa de doua paliere diferite ale ingrijirilor de sanatate, reiese faptul ca, in 25 de ani, sectorul public a pierdut peste 40.000 de salariati (pe fondul cresterii numarului de pacienti). Observam, astfel, ca ingrijirile de sanatate din sectorul public inregistreaza cea mai grava criza a sectorului sanitar. In ultimii 23 de ani, numarul pacientilor a crescut cu 12%, in timp ce numarul asistentelor medicale a scazut cu circa 25%. Situatia indica o crestere cu aproape 40% a sarcinilor de serviciu in acest interval (ea fiind si mai mare daca luam in considerare anii in care numarul de pacienti a fost mult mai mare decat in 2012)", se mentioneaza in comunicatul FSSR.

Sindicalistii considera ca decizia de a creste varsta de pensionare in cazul asistentelor medicale, de la 60 de ani la 65 de ani nu este decat "o masura pompieristica, menita sa salveze ceva din dezastrul in care se afla aceasta categorie de personal, creat de guvernarile din ultimii sapte ani."

In opinia acestora, este nevoie de masuri de deblocare a posturilor de asistenti medicali si ca finantarea acestora sa fie sigura.

Mai mult, sindicalistii noteaza faptul ca forma de munca exista, numarul absolventelor de scoli postliceale fiind de cca 40 - 50.000 doar in intervalului 2013- 2014. Aceste cifre releva faptul ca avem mai multe absolvente decat cere sistemul.

"In aceste conditii, este posibil ca numarul asistentelor medicale plecate la munca in strainatate in ultimii sapte ani sa atinga cifra de 100.000. Romania este, probabil, cel mai mare furnizor de asistente medicale pe piata muncii din Uniunea Europeana, in conditiile in care sistemul romanesc public de sanatate se confrunta cu cel mai mare deficit de asistente medicale de pana acum", arata Federatia Solidaritatea Sanitara din Romania, citata de Agerpres.


sursa: Agepres


NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]