Revenirea din CCC si atributiile salariatei

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
28 Septembrie 2021
28 Septembrie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
revenire din CCCconcediu crestere copilmodificari responsabilitati salariatart 84 codul muncii
Revenirea din CCC si atributiile salariatei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incepem prin a mentiona ca potrivit legii in vigoare, angajatorii trebuie sa stie ca pe durata cat o salariata titulara a unui post a fost in concediu crestere copil (CCC) locul de munca al acesteia NU putea fi desfiintat si nici ocupat de o alta persoana decat cu contract de munca incheiat pe durata determinata respectiv.
 
Acest lucru este posibil doar pana la revenirea titularului de post, conform art. 84 alin. (2) din Codul muncii.
 
Pe durata concediul pentru cresterea copilului, contractul de munca se suspenda conform prevederilor art. 51 din Codul muncii. Atunci cand suspendam un contract de munca, suspendam toate termenele legate de incheierea, modificarea, executarea sau incetarea sa. Cand angajata revine la locul de munca, inceteaza suspendarea contractului de munca. Salariata isi va relua activitatea in aceeasi functie.
 
 
Se ridica urmatoare intrebare: la revenirea din CCC o angajata poate avea responsabilitati diferite? Ce prevede Codul Muncii
 
"In cazul in care o angajata care avea o pozitie de Manager, cu 2 subordonati directi, a intrat in concediu de crestere si ingrijire copil, iar pe perioada absentei activitatea a fost redistribuita si echipa a trecut printr-o restructurare, care sunt obligatiile angajatorului la reluarea activitatii, referitor la postul oferit angajatei? 
Practic la revenirea din CCC, i s-ar oferi un post in cadrul aceleiasi echipe, fara modificari contractuale (de salariu, COR, timp de munca etc,), iar responsabilitatile ar fi diferite de cele avute inainte de intrarea in concediu, insa competentele si experienta angajatei ar fi potrivite pentru postul respectiv. Trebuie sa aiba exact aceleasi responsabilitati, aceleasi persoane ca subordonati etc., avand in vedere mediul dinamic in care lucram?"
 
Este demn de mentionat ca potrivit art. 10 alin. (8) din Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, la incetarea concediului de maternitate, a concediului pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati sau a concediului paternal, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca ori la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente, si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
 
 
IMPORTANT!
 
Salariata are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau i se poate oferi un loc de munca echivalent avand conditii de munca echivalente. Asadar, cata vreme se modifica responsabilitatile, conditiile de munca nu sunt echivalente.
 
La incetarea suspendarii, contractul individual de munca se reactiveaza astfel incat salariata isi va relua activitatea in aceleasi conditii inclusiv cu privire la responsabilitatile avute. Avand in vederea reactivarea CIM  la incetarea suspendarii, rezulta ca postul salariatei NU poate fi desfiintat in perioada suspendarii.
 
 
Un raspuns oferit de specialistii Rentrop & Straton la PortalCodulMuncii >>> 
 

ARTICOLE SIMILARE

Revenirea din CCC si atributiile salariatei

Mai multe articole despre art 84 codul muncii

 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]