Revenirea din CCC si atributiile salariatei

revenire din CCCconcediu crestere copilmodificari responsabilitati salariatart 84 codul muncii
Revenirea din CCC si atributiile salariatei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incepem prin a mentiona ca potrivit legii in vigoare, angajatorii trebuie sa stie ca pe durata cat o salariata titulara a unui post a fost in concediu crestere copil (CCC) locul de munca al acesteia NU putea fi desfiintat si nici ocupat de o alta persoana decat cu contract de munca incheiat pe durata determinata respectiv.
 
Acest lucru este posibil doar pana la revenirea titularului de post, conform art. 84 alin. (2) din Codul muncii.
 
Pe durata concediul pentru cresterea copilului, contractul de munca se suspenda conform prevederilor art. 51 din Codul muncii. Atunci cand suspendam un contract de munca, suspendam toate termenele legate de incheierea, modificarea, executarea sau incetarea sa. Cand angajata revine la locul de munca, inceteaza suspendarea contractului de munca. Salariata isi va relua activitatea in aceeasi functie.
 
 
Se ridica urmatoare intrebare: la revenirea din CCC o angajata poate avea responsabilitati diferite? Ce prevede Codul Muncii
 
"In cazul in care o angajata care avea o pozitie de Manager, cu 2 subordonati directi, a intrat in concediu de crestere si ingrijire copil, iar pe perioada absentei activitatea a fost redistribuita si echipa a trecut printr-o restructurare, care sunt obligatiile angajatorului la reluarea activitatii, referitor la postul oferit angajatei? 
Practic la revenirea din CCC, i s-ar oferi un post in cadrul aceleiasi echipe, fara modificari contractuale (de salariu, COR, timp de munca etc,), iar responsabilitatile ar fi diferite de cele avute inainte de intrarea in concediu, insa competentele si experienta angajatei ar fi potrivite pentru postul respectiv. Trebuie sa aiba exact aceleasi responsabilitati, aceleasi persoane ca subordonati etc., avand in vedere mediul dinamic in care lucram?"
 
Este demn de mentionat ca potrivit art. 10 alin. (8) din Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, la incetarea concediului de maternitate, a concediului pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati sau a concediului paternal, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca ori la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente, si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
 
 
IMPORTANT!
 
Salariata are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau i se poate oferi un loc de munca echivalent avand conditii de munca echivalente. Asadar, cata vreme se modifica responsabilitatile, conditiile de munca nu sunt echivalente.
 
La incetarea suspendarii, contractul individual de munca se reactiveaza astfel incat salariata isi va relua activitatea in aceleasi conditii inclusiv cu privire la responsabilitatile avute. Avand in vederea reactivarea CIM  la incetarea suspendarii, rezulta ca postul salariatei NU poate fi desfiintat in perioada suspendarii.
 
 
Un raspuns oferit de specialistii Rentrop & Straton la PortalCodulMuncii >>> 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
revenire din CCCconcediu crestere copilmodificari responsabilitati salariatart 84 codul muncii

Data aparitiei: 28 Septembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Revenirea din CCC si atributiile salariatei Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Revenirea din CCC si atributiile salariatei

Mai multe articole despre art 84 codul muncii
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]