Ministerul Muncii a publicat la inceputul saptamanii un comunicat prin care clarifica informatiile vehiculate in spatiul public cu privire la intentia de majorare a stagiului minim de cotizare.
Astfel, avand in vedere ca in spatiul public au fost vehiculate informatii privind intentia Guvernului de a creste stagiul minim de cotizare, ori de a elimina pensionarea anticipata, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) face urmatoarele precizari:
MMPS a demarat o reforma ampla a sistemului de pensii, primul pas fiind evaluarea tuturor dosarelor de pensii, in vederea recalcularii.
Recalcularea pensiilor se va face in urma unei modificari legislative, astfel incat pensiile mai mici, in baza unei formule care aduce mai multi factori de contributivitate, sa creasca mai repede decat pensiile mai mari.
In acest moment, exista un grup de lucru care analizeaza datele pe care le avem disponibile, precum si diferite variante de lucru.
In ceea ce priveste informatia lansata in spatiul public, potrivit careia ”Guvernul vrea sa creasca stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani", atragem atentia ca potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei cat si pentru barbati, nu 25 de ani, si nu exista nicio discutie care sa vizeze majorarea acestuia.
Totodata, Ministerul Muncii reaminteste ca “stagiul minim de cotizare este perioada minima de timp prevazuta de lege in care asiguratii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie, la implinirea varstei standard de pensionare”.
Stagiul complet de cotizare este perioada de timp prevazuta de lege in care asiguratii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.
Pentru corecta informare a publicului, 35 de ani este stagiul complet de cotizare, atat pentru femei, cat si pentru barbati, deci afirmatia referitoare la intentia Guvernului de a majora stagiul minim la 35 de ani este absurda.
Totodata, in ce priveste noul sistem de calcul, care ar elimina indicele de corectie, Ministerul Muncii a precizat ca se analizeaza posibilitatea includerii acestui indice sub o anumita forma in viitoare formula de calcul a pensiilor.
In acelasi timp, MMPS nu a initiat nicio discutie si nu exista nicio intentie de a elimina pensionarea anticipata.
Imbunatatirea legislatiei si finalizarea procesului de evaluare a tuturor dosarelor au ca scop recalcularea celor aproape 5 milioane de pensii tinand cont de elemente suplimentare de contributivitate, astfel incat pensionarii cu aceeasi pregatire si cu aceeasi vechime sa aiba pensii egale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<