Se majoreaza stagiul minim de cotizare la pensie? Ce spune Ministerul Muncii

recalculare pensiimajorare stagiu minim cotizarestagiu minim cotizare pensie 15 aniindice corectie pensie
Se majoreaza stagiul minim de cotizare la pensie? Ce spune Ministerul Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministerul Muncii a publicat la inceputul saptamanii un comunicat prin care clarifica informatiile vehiculate in spatiul public cu privire la intentia de majorare a stagiului minim de cotizare.
 
Astfel, avand in vedere ca in spatiul public au fost vehiculate informatii privind intentia Guvernului de a creste stagiul minim de cotizare, ori de a elimina pensionarea anticipata, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) face urmatoarele precizari:
 
MMPS a demarat o reforma ampla a sistemului de pensii, primul pas fiind evaluarea tuturor dosarelor de pensii, in vederea recalcularii.
 
Recalcularea pensiilor se va face in urma unei modificari legislative, astfel incat pensiile mai mici, in baza unei formule care aduce mai multi factori de contributivitate, sa creasca mai repede decat pensiile mai mari.
 
In acest moment, exista un grup de lucru care analizeaza datele pe care le avem disponibile, precum si diferite variante de lucru.
 
In ceea ce priveste informatia lansata in spatiul public, potrivit careia ”Guvernul vrea sa creasca stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani", atragem atentia ca potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei cat si pentru barbati, nu 25 de ani, si nu exista nicio discutie care sa vizeze majorarea acestuia.
 
Totodata, Ministerul Muncii reaminteste ca “stagiul minim de cotizare este perioada minima de timp prevazuta de lege in care asiguratii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie, la implinirea varstei standard de pensionare”.
 
Stagiul complet de cotizare este perioada de timp prevazuta de lege in care asiguratii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.
 
Pentru corecta informare a publicului, 35 de ani este stagiul complet de cotizare, atat pentru femei, cat si pentru barbati, deci afirmatia referitoare la intentia Guvernului de a majora stagiul minim la 35 de ani este absurda.
 
Totodata, in ce priveste noul sistem de calcul, care ar elimina indicele de corectie, Ministerul Muncii a precizat ca se analizeaza posibilitatea includerii acestui indice sub o anumita forma in viitoare formula de calcul a pensiilor.
 
In acelasi timp, MMPS nu a initiat nicio discutie si nu exista nicio intentie de a elimina pensionarea anticipata.
 
Imbunatatirea legislatiei si finalizarea procesului de evaluare a tuturor dosarelor au ca scop recalcularea celor aproape 5 milioane de pensii tinand cont de elemente suplimentare de contributivitate, astfel incat pensionarii cu aceeasi pregatire si cu aceeasi vechime sa aiba pensii egale.

 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
recalculare pensiimajorare stagiu minim cotizarestagiu minim cotizare pensie 15 aniindice corectie pensie

Data aparitiei: 25 Mai 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Se majoreaza stagiul minim de cotizare la pensie? Ce spune Ministerul Muncii Nota: 3.62 din 5 - 13 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]