Suspendare CIM prin reducere activitate. Ce trecem in adeverinta de vechime?

suspendare cimreducere activitatevechime in muncarevisal
Suspendare CIM prin reducere activitate. Ce trecem in adeverinta de vechime?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
„In contextul pandemiei, anul trecut a fost redusa activitatea de la 5 zile la 4 zile pe saptamana prin suspendarea contractului de munca. In adeverinta de vechime a angajatilor afectati de aceasta masura este trecuta suspendarea contractului pentru reducerea temporara a activitatii (art. 52, alin. (3) din Codul muncii). Este necesar ca in adeverinta de vechime aceste zile de suspendare sa apara evidentiate drept zile de concediu fara plata sau este suficient sa fie trecuta doar perioada de suspendare?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 16 alin. (5) din Codul muncii, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. Astfel, doar zilele in care salariatul presteaza munca sunt considerate vechime in munca.
 
Prin exceptie, in anumite situatii legea prevede ca o perioada reprezinta vechime in munca desi salariatul nu a prestat actrivitate. Acesta este cazul, spre exemplu, al perioadei in care o persoana beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului, cu privire la care OUG 111/2010 stabileste ca aceasta perioada reprezinta vechime in munca.
 
In privinta perioadei de reducerea temporara a activitatii nu este reglementat ca aceasta perioada reprezinta vechime in munca, si in consecinta, aceasta redusa zi nu este luata in calcul la stabilirea vechimii in munca.
 
Reducerea programulului de lucru, de la 5 la 4 zile pe saptamana se transmite in Revisal, temeiul legal este art. 52 alin. (3) din Codul muncii, in cazul luarii acestei masuri producandu-se, asa cum mentionam, o suspendare a contractelor individuale de munca ale salariatilor pentru ziua redusa, astfel incat angajatorul va emite decizii de suspendare pentru fiecare salariat in parte, care trebuie comunicate acestora.
 
Asadar, aceasta zi eliminata din durata normala de lucru a salariatilor stabilita saptamanal la 5 zile reprezinta in fapt o zi libera neplatita, intrucat salariatii nu presteaza activitate, iar angajatorul nu plateste drepturile salariale.
 
Aceste zile reduse din programul normal de lucru al salariatului vor aparea evidentiate atat in pontaj, cat si in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) ca zile suspendate, respectiv zile libere neplatite ce nu constituie vechime in munca.
 
Intrucat in zilele eliminate in temeiul art. 52 alin. (3) salariatii nu presteaza activitate, iar angajatorul nu plateste drepturi salariale, acestea nu vor fi luate in calcul la stabilirea vechimei in munca.
 
Totodata, potrivit art. 34 alin.(5) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorul este obligat sa ii elibereze salariatului, la incetarea contractului individual de munca, o adeverinta de vechime in munca. Acest document este insotit, de regula, de un extras din Revisal, program informatic unde zilele de suspendare a activitatii apar evidentiate in mod concret.
 
Astfel, legiuitorul stabileste ca la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
 
Totodata, potrivit art. 7 alin.(5) si (6) din HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, la incetarea activitatii salariatului, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.
Actul normativ nu prevede asadar in mod expres cum se completeaza aceasta adeverinta, insa apreciem ca aceasta ar trebui sa fie conforma cu realitatea si sustinuta de extrasul din Revisal.
 
Prin urmare, apreciem ca modalitatea de evidentiere a acestor zile de suspendare in cuprinsul adeverintei de vechime in munca apartine angajatorului, acesta putand decide evidentierea expresa a acestora in cuprinsul adeverintei de vechime, precizand in mod expres pentru fiecare dintre acestea ca este zi libera neplatita si decizia emisa de angajator prin care s-a stabilit astfel.
 
Desi, nu apreciem ca fiind eronat ca adeverinta de vechime sa cuprinda doar generic perioada de reducere a activitatii, consideram util ca fiecare zi de suspendare a CIM sa rezulte in mod concret din aceasta, astfel incat sa existe concordanta absiluta cu extrasul din Revisal.  

 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
suspendare cimreducere activitatevechime in muncarevisal

Data aparitiei: 11 August 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Suspendare CIM prin reducere activitate. Ce trecem in adeverinta de vechime? Nota: 3.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]