Suspendare CIM prin reducere activitate. Ce trecem in adeverinta de vechime?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
11 August 2021
11 August 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
suspendare cimreducere activitatevechime in muncarevisal
Suspendare CIM prin reducere activitate. Ce trecem in adeverinta de vechime?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
„In contextul pandemiei, anul trecut a fost redusa activitatea de la 5 zile la 4 zile pe saptamana prin suspendarea contractului de munca. In adeverinta de vechime a angajatilor afectati de aceasta masura este trecuta suspendarea contractului pentru reducerea temporara a activitatii (art. 52, alin. (3) din Codul muncii). Este necesar ca in adeverinta de vechime aceste zile de suspendare sa apara evidentiate drept zile de concediu fara plata sau este suficient sa fie trecuta doar perioada de suspendare?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 16 alin. (5) din Codul muncii, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. Astfel, doar zilele in care salariatul presteaza munca sunt considerate vechime in munca.
 
Prin exceptie, in anumite situatii legea prevede ca o perioada reprezinta vechime in munca desi salariatul nu a prestat actrivitate. Acesta este cazul, spre exemplu, al perioadei in care o persoana beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului, cu privire la care OUG 111/2010 stabileste ca aceasta perioada reprezinta vechime in munca.
 
In privinta perioadei de reducerea temporara a activitatii nu este reglementat ca aceasta perioada reprezinta vechime in munca, si in consecinta, aceasta redusa zi nu este luata in calcul la stabilirea vechimii in munca.
 
Reducerea programulului de lucru, de la 5 la 4 zile pe saptamana se transmite in Revisal, temeiul legal este art. 52 alin. (3) din Codul muncii, in cazul luarii acestei masuri producandu-se, asa cum mentionam, o suspendare a contractelor individuale de munca ale salariatilor pentru ziua redusa, astfel incat angajatorul va emite decizii de suspendare pentru fiecare salariat in parte, care trebuie comunicate acestora.
 
Asadar, aceasta zi eliminata din durata normala de lucru a salariatilor stabilita saptamanal la 5 zile reprezinta in fapt o zi libera neplatita, intrucat salariatii nu presteaza activitate, iar angajatorul nu plateste drepturile salariale.
 
Aceste zile reduse din programul normal de lucru al salariatului vor aparea evidentiate atat in pontaj, cat si in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) ca zile suspendate, respectiv zile libere neplatite ce nu constituie vechime in munca.
 
Intrucat in zilele eliminate in temeiul art. 52 alin. (3) salariatii nu presteaza activitate, iar angajatorul nu plateste drepturi salariale, acestea nu vor fi luate in calcul la stabilirea vechimei in munca.
 
Totodata, potrivit art. 34 alin.(5) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorul este obligat sa ii elibereze salariatului, la incetarea contractului individual de munca, o adeverinta de vechime in munca. Acest document este insotit, de regula, de un extras din Revisal, program informatic unde zilele de suspendare a activitatii apar evidentiate in mod concret.
 
Astfel, legiuitorul stabileste ca la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
 
Totodata, potrivit art. 7 alin.(5) si (6) din HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, la incetarea activitatii salariatului, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.
Actul normativ nu prevede asadar in mod expres cum se completeaza aceasta adeverinta, insa apreciem ca aceasta ar trebui sa fie conforma cu realitatea si sustinuta de extrasul din Revisal.
 
Prin urmare, apreciem ca modalitatea de evidentiere a acestor zile de suspendare in cuprinsul adeverintei de vechime in munca apartine angajatorului, acesta putand decide evidentierea expresa a acestora in cuprinsul adeverintei de vechime, precizand in mod expres pentru fiecare dintre acestea ca este zi libera neplatita si decizia emisa de angajator prin care s-a stabilit astfel.
 
Desi, nu apreciem ca fiind eronat ca adeverinta de vechime sa cuprinda doar generic perioada de reducere a activitatii, consideram util ca fiecare zi de suspendare a CIM sa rezulte in mod concret din aceasta, astfel incat sa existe concordanta absiluta cu extrasul din Revisal.  

 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]