Rezultatele evaluarii NU pot conduce la sanctionarea disciplinara

28 Martie 2012
28 Martie 2012
sanctionare disciplinaraevaluarecodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Astfel, potrivit art. 247 din Codul muncii, angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara. Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.

Greseli                                                                                                                          
Indeplinirea atributiilor de serviciu la standarde inferioare celor la care angajatorul era indreptatit sa se astepte nu constituie abatere disciplinara daca nu se poate proba elementul de vinovatie. Tot astfel, absenta spiritului de echipa, lipsa creativitatii, faptul ca intelege greu noile proceduri sau ca nu participa cu idei la imbunatatirea acestora – nu constituie abateri disciplinare si nu pot fi sanctionate ca atare. Evaluarea profesionala nu este, in sine, o procedura disciplinara.

Daca totusi se constata reaua-credinta a salariatului in indeplinirea atributiilor de serviciu, lipsa de loialitate fata de companie, necinstea, refuzul de a indeplini ordinele superiorilor directi etc., aceste comportamente vor putea fi considerate abateri disciplinare. Ele vor forma obiect al unei cercetari disciplinare distincte. Interviul de evaluare nu poate tine loc acestei cercetari, care va trebui sa se desfasoare dupa rigorile art. 251 din Codul muncii. Daca e cazul, evaluarea va putea fi insa considerata momentul din care angajatorul ia la cunostinta savarsirea abaterii, moment din care curge termenul de 30 de zile in care trebuie sa emita decizia de sanctionare (potrivit art. 252 din Codul muncii).


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]