Diurna neimpozabila si Ordinul 1235 din 2023 - ce modificari au aparut in aprilie?

diurna neimpozabilaordinul 1235 din 2023plafon diurna neimpozabila
Diurna neimpozabila si Ordinul 1235 din 2023 - ce modificari au aparut in aprilie?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
"Incepand cu 1 aprilie 2023 sa majorat diurna deductibila la stat de la 20 ron la 23 ron conform unui ordin al ministrului Finantelor (1235/2023). S-a majorat si la privat la 23*2.5 =57.5 ron sau doar la privat?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Nu exista nicio reglementare legala care sa-l oblige pe un angajator din domeniul privat sa acorde un anumit cuantum al diurnei. Ceea ce il obliga legea pe angajator este sa negocieze diurna.
 
Atentie, Legea nr. 72/2022 a adus schimbari majore privind diurna! Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea
“Diurna legala in Romania si in strainatate”, detalii AICI >>>
 
Astfel, conform art. 44 alin. (2) din Codul muncii, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
 
Desi textul din Codul muncii se refera exclusiv la contractul colectiv de munca apreciem ca diurna poate fi reglementata si prin contractul individual de munca, ideea fiind aceea de negociere.
 
Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal stabilesc ca in categoria cheltuielilor de delegare si detasare se cuprind cheltuielile cu transportul, cazarea, precum si indemnizatia de delegare si de detasare in tara si in strainatate, stabilite in conditiile prevazute de lege sau in contractul de munca aplicabil.
 
Prin urmare, in cazul angajatorilor din domeniul privat cuantumul diurnei nu se modifica in baza Ordinului 1235/2023 ci este necesar sa se modifice reglementarea din contractul de munca referitoare la diurna.
 
Din punct de vedere fiscal, conform art.76 alin. (2) lit. k) si art. 139 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti in Hotararea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
 
Lucrarea Diurna legala in Romania si in strainatate prezinta 37 de situatii  controversate privind stabilirea diurnei in diverse cazuri de detasare sau delegare.
 
Va oferim acum solutiile propuse de specialistii in domeniu, pentru cele mai frecvent intalnite situatii generate de detasare, delegare, diurna, detalii AICI >>>
 
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
 
(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
 
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate;
 
Astfel, incepand cu intrarea in vigoare a Ordinului 1235/2023 diurna neimpozabila in tara este de 57,5 lei/zi. Ordinul 1235/2023 este adoptat in baza art. 2 din HG 714/2018 asa incat nivelul de 23 lei este reglementat prin hotarare de Guvern cata vreme Ordinul este adoptat in aplicarea hotararii de Guvern.
 
Un raspuns oferit in aprilie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul intern!


Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:
  •     concediul paternal
  •     distribuirea bacsisului catre salariati
  •     programul flexibil de lucru
  •     supravegherea video a activitatii in firma
  •     protectia avertizorilor de integritate etc.!

Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
diurna neimpozabilaordinul 1235 din 2023plafon diurna neimpozabila

Data aparitiei: 19 Aprilie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Diurna neimpozabila si Ordinul 1235 din 2023 - ce modificari au aparut in aprilie? Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Practica student. BonusIntrebare: Avem un student in practica, cu care nu avem incheiat un contract individual de munca, ci doar Conventia de practica de la universitate. Am dori sa ii acordam un bonus, sau o suma de bani, pentru activitatea prestata, acum aproape de finalul perioadei de practica. Cum am putea face acest lucru, avand in vedere ca nu exista un CIM?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Expirarea mandatului. Alegerea noilor reprezentanti ai salariatilorIntrebare: Daca avem CCM ul in vigoare pana in anul 2024 (mai) dar expira mandatul reprezentantilor salariatilor anul acesta (septembrie 2023), cum ar trebuie sa procedam in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]