"Incepand cu 1 aprilie 2023 sa majorat diurna deductibila la stat de la 20 ron la 23 ron conform unui ordin al ministrului Finantelor (1235/2023). S-a majorat si la privat la 23*2.5 =57.5 ron sau doar la privat?"
Raspunsul specialistului:
Nu exista nicio reglementare legala care sa-l oblige pe un angajator din domeniul privat sa acorde un anumit cuantum al diurnei. Ceea ce il obliga legea pe angajator este sa negocieze diurna.
Atentie, Legea nr. 72/2022 a adus schimbari majore privind diurna! Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea
Astfel, conform art. 44 alin. (2) din Codul muncii, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Desi textul din Codul muncii se refera exclusiv la contractul colectiv de munca apreciem ca diurna poate fi reglementata si prin contractul individual de munca, ideea fiind aceea de negociere.
Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal stabilesc ca in categoria cheltuielilor de delegare si detasare se cuprind cheltuielile cu transportul, cazarea, precum si indemnizatia de delegare si de detasare in tara si in strainatate, stabilite in conditiile prevazute de lege sau in contractul de munca aplicabil.
Prin urmare, in cazul angajatorilor din domeniul privat cuantumul diurnei nu se modifica in baza Ordinului 1235/2023 ci este necesar sa se modifice reglementarea din contractul de munca referitoare la diurna.
Din punct de vedere fiscal, conform art.76 alin. (2) lit. k) si art. 139 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti in Hotararea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
Lucrarea Diurna legala in Romania si in strainatate prezinta 37 de situatii controversate privind stabilirea diurnei in diverse cazuri de detasare sau delegare.
Va oferim acum solutiile propuse de specialistii in domeniu, pentru cele mai frecvent intalnite situatii generate de detasare, delegare, diurna, detalii AICI >>>
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate;
Astfel, incepand cu intrarea in vigoare a Ordinului 1235/2023 diurna neimpozabila in tara este de 57,5 lei/zi. Ordinul 1235/2023 este adoptat in baza art. 2 din HG 714/2018 asa incat nivelul de 23 lei este reglementat prin hotarare de Guvern cata vreme Ordinul este adoptat in aplicarea hotararii de Guvern.
Un raspuns oferit in aprilie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<