Exista posibilitatea de a acorda un spor de STABILITATE pentru angajatii fideli?

spor de stabilitatesporuri salariatistabilire spor salariati
Exista posibilitatea de a acorda un spor de STABILITATE pentru angajatii fideli?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca sporurile se acorda in conformitate cu prevederile Codului muncii si ale contractelor de munca aplicabile, politica salariala find stabilita de parti, prin negocierea clauzelor contractului individual si, dupa caz colectiv de munca.
 
Exista posibilitatea de a acorda "spor de stabilitate" pentru angajatii unei societati sau acest tip de spor este reglementat pentru sectorul public? Daca da, se poate acorda in procent sau in suma fixa?
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Legislatia muncii prevede in mod expres obligativitatea acordarii unor sporuri, in anumite situatii determinate, stabilind totodata si limitele minime ale cuantumurilor respectivelor sporuri. In acest sens, mentinonam dispozitiile referitoare la sporul acordat pentru munca suplimentara (art.123), sporul pentru munca de noapte (art.124), spor pentru repausul saptamanal (art.137), spor pentru munca prestata in zile de sarbatoare legala (art.142). Totodata, Codul muncii stabileste ca partile pot negocia acordarea unor beneficii financiare, cum ar fi clauza de mobilitate, confidentialitate sau de neconcurenta (art.21-27 din Codul muncii), dar si alte tipuri de sporuri si de facilitati financiare.
 
Insa, nivelul sporurilor prevazut in legislatia muncii reprezinta limita inferioara, partile avand libertatea de a negocia un cuantum mai mare al acestora, prin contractul colectiv de munca. Asadar, desi procentul concret se stabileste prin contractual individual sau colectiv de munca tinand cont de limita minima prevazuta de lege, modalitatea baza de calcul a acestor sporuri este cea stipulata de lege, in cazul sporurilor reglementate si, dupa caz cea stipulata in contract in cazul sporurilor negociate intre parti si care nu sunt reglementate expres. Un exemplu in acest sens il reprezinta sporul pentru munca suplimentara care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza sau sporul pentru munca prestata in zile de sarbatoare legala al carui cuantum nu poate fi mai mic de 100% calculat la salariul de baza.
 
Conform dispozitiilor art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
 
Astfel, in domeniul privat se poate negocia si stabili un spor pentru stabilitate/fidelitate in cuantum sau procent urmand ca acesta sa fie calculat in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
 
Dimpotriva, in situatia in care, unitatea in care se acorda acest spor este unitate bugetara, in functie de tipul acesteia pot deveni incidente pe langa dispozitiile Codului muncii si dispozitiile Legii 284/2010 si cele ale art. 138 din Legea 62/2011, republicata care stipuleaza ca prin contractele/acordurile colective de munca incheiate in sectorul bugetar nu pot fi negociate sau incluse clauze referitoare la drepturi in bani si in natura, altele decat cele prevazute de legislatia in vigoare pentru categoria respectiva de personal.
 
Un raspuns valabil la data de 11.04.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
spor de stabilitatesporuri salariatistabilire spor salariati

Data aparitiei: 11 Aprilie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Exista posibilitatea de a acorda un spor de STABILITATE pentru angajatii fideli? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]