Tot ce trebuie sa stii despre salarizare in 2016

salariisalariu minim pe economiesalarizare codul munciisalarizaresalarizare 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ne pregatim pentru schimbari majore in codul muncii, in ceea ce priveste reglementarea concediilor, in ceea ce priveste vechimea in munca, referitor la salariul minim brut pe tara si nu numai.
 
In materialul publicat astazi vom clarifica tot ce trebuie sa stim despre salarizare, in lumina modificarilor operate in Legea 53 din 2003 pana in momentul de fata, 5 ianuarie 2016.
 
De la bun inceput va amintim faptul ca salarizarea detine in Codul Muncii un Titlu special adresat acestui domeniu important.
 
 
TITLUL IV - Salarizarea
 
 
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
 
CAPITOLUL II
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata
 
CAPITOLUL IV
Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale
 
CAPITOLUL V
Protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia
 
 
Din primul articol dedicat salarizarii, art. 159, se precizeaza faptul ca salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza unui contract individual de munca. Salariul se exprima intotdeauna in bani si reprezinta un drept conferit in mod natural prin lege.
 

Salariul nu poate fi umbrit de aspecte precum: renuntare, concesiune, discriminare.
 
La stabilirea si la acordarea salariului este interzisa orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala.
 

Ce anume se cuprinde in salariu:
 
- salariul de baza,
- indemnizatiile,
- sporurile,
- alte adaosuri.
 
Art. 161 din Codul Muncii spune clar faptul ca salariile se platesc inaintea oricaror alte obligatii banesti ale angajatorilor.

 Salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat. Negocierea salariului reprezinta un drept adresat atat angajatorului, cat si angajatului.
 
 
Art. 163 atentioneaza asupra unui aspect pe care numerosi angajati il neglijeaza: Salariul este confidential. Angajatorului ii revine obligatia de a lua masurile necesare pentru asigurarea confidentialitatii.
 
 
Conform art. 164 din Legea 53, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor.

 
Ce se intampla cu salariul in situatia in care programul normal de lucru este mai mic de 8 ore zilnic?
 
 
In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.
 
Angajatorul trebuie sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Regula se aplica si atunci cand salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, insa nu isi poate urma activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.

 
Ce se intampla cu salariul tau daca angajatorul iti ofera hrana, cazare sau alte facilitati? Poate fi mai mic?
 
Dupa cum va spuneam la inceputul acestui material, salariul nu poate veni sub alta forma decat baneasca. Nu ne platim angajatii in hrana, cazare sau alte bomboane.
 
Art. 165 din Legea nr. 53 din 2003 spune  foarte clar: “Pentru salariatii carora angajatorul, conform contractului colectiv sau individual de munca, le asigura hrana, cazare sau alte facilitati, suma in bani cuvenita pentru munca prestata nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe tara prevazut de lege.”

 
Cum se efectueaza plata salariului conform legislatiei in vigoare?

 
Salariul se plateste in bani cel putin odata pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
 
Dupa cum deja stim, plata salariului se poate efectua prin virament intr-un cont bancar.

 
Ce se intampla daca plata salariului este intarziata in mod nejustificat?
 
“Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.”, conform art. 166, alin. (4).

 
Ce se intampla cu plata salariului in cazul angajatului care inceteaza din viata?
 
In aceste situatii, salariale datorate pana la data decesului sunt platite, in ordine, sotului supravietuitor, copiilor majori ai defunctului sau parintilor acestuia, sau altor mostenitori.
 

Cum se efectueaza retinerile din salariu?
 
 
In primul rand, vom tine cont de prevederile art. 169, articol care spune clar ca nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
 
Alineatul 2 prevede ca retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

 
Ce se intampla in cazul pluralitatii de creditori ai salariatului? Care este ordinea care va fi respectata?
 
In cazul pluralitatii de creditori ai salariatului va fi respectata urmatoarea ordine:
a) obligatiile de intretinere, conform Codului familiei;
b) contributiile si impozitele datorate catre stat;
c) daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
 
 
Cu toate acestea, oricare ar fi numarul de creditori ai salariatului, retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.
 

Salariul minim brut pe economie in acest moment?
 
Incepand cu data de 1 iulie 2015, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 1.050 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore in medie pe luna in anul 2015, reprezentand 6,225 lei/ora.
 
Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
 
Atentie! Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub acest nivelul constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei conform art. 3 alin. (1) din HG 871/2013.
 
Nu neglijati faptul ca acolo unde discutam despre angajati care beneficiaza de salariul de baza minim brut pe tara se va modifica cuantumul sporurilor, indemnizatiilor si adaosurile al caror calcul se raporteaza la salariul de baza.
 
Odata cu modificarea salariului de baza minim brut pe tara se modifica si cuantumul sporului pentru munca prestata in timpul noptii intrucat acest spor reprezinta 25% din salariul de baza.

Salariul minim brut pe tara garantat in plata se modifica de la 1 mai 2016. Hotararea Guvernului nr. 1.017/2015 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 987 din 31 decembrie 2015.

Conform actului, din data de 1 mai 2016, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plat va fi de 1.250 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 de ore in medie pe luna in anul 2016, reprezentand 7,382 de lei pe ora.

 Puteti utiliza acest Calculator salariu brut/ net pentru a afla care sunt contributiile platite pentru salariul dumneavoastra.

Mai sus am redat o mica parte din informatiile de care vom tine cont pentru a intelege in mod complet capitolul Salarizare. Sunt numeroase aspecte de care sa tinem cont pentru ca legea sa se reflecte in mod fidel in ceea ce facem, in actiunile noastre de zi cu zi. De la cele mai mici detalii si pana la deciziile majore, sa lasam legea sa isi spuna cuvantul. Doar asa vom putea construi organizatii in care lucrurile sa mearga de la bine catre exceptional.


Sa aveti succes si cariere stralucite!
Maria Nicutar



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariisalariu minim pe economiesalarizare codul munciisalarizaresalarizare 2016

Data aparitiei: 05 Ianuarie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Tot ce trebuie sa stii despre salarizare in 2016 Nota: 3.75 din 5 - 58 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]