Editorial, 20.06.2008 - Gabriela Chirazof
Cu masina, mijloacele de transport in comun, pe jos, o mare parte dintre noi ne deplasam in diverse locuri pentru rezolvarea obligatiilor de serviciu si nu ne desfasuram activitatea la locul nostru de munca stabil prevazut in contractul individual de munca.
Mobilitatea locului de munca este prevazuta ca una dintre clauzele facultative ce poate fi inserata in cuprinsul contactului individual de munca.
Conform art. 25 din Codul muncii „Prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. in acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.”
Din analiza textelor legale observam o oarecare asemanare intre clauza de mobilitate si delegare, de aceea se impune o analiza asupra specificului muncii desfasurate de salariat.
Daca in cazul delegarii, regula o reprezinta stabilitatea locului de munca, schimbarea acestuia avand caracter exceptional, in privinta clauzei de mobilitate regula o reprezinta mobilitatea locului de munca, iar exceptia, stabilitatea.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
40 Modele de Regulament Intern
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Spre deosebire de delegare, care presupune potrivit art. 42 din Legea nr. 53/2003, o modificare unilaterala din partea angajatorului a locului muncii, inserarea unei clauze de mobilitate in contractul individual de munca se realizeaza numai prin acordul partilor.
In plus, in cazul delegarii locul de munca poate fi schimbat doar temporar, cu respectarea duratelor prevazute de lege, in timp ce clauza de mobilitate implica o schimbare care are caracter permanent in cadrul acelui raport de munca.
Consider ca daca in contractul de munca, potrivit art. 17 alin. (2) lit. b) din Codul muncii, este prevazuta, ca si clauza obligatorie, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri de munca, atunci clauza de mobilitate nu isi mai gaseste aplicare in acel caz, drept urmare nu se va mai insera o astfel de clauza facultativa in respectivul contract de munca.
Pentru acordul de a-si desfasura activitatea si in alte locuri de munca decat cel stabil, salariatul va beneficia de prestatii suplimentare in bani sau in natura care, in tacerea legii, fac obiectul negocierii partilor raportului de munca.
_________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte.
_________________________________________________________________