Contributia la asigurarile sociale de stat este o contributie sociala obligatorie care trebuie platita, pentru protectia pensionarilor in conformitate cu legislatia in vigore reglementata prin:
- Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial nr. 852 din 20 decembrie 2010;
- Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2014, nr. 340/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 776 din 12 decembrie 2013;
- Codul fiscal, publicat in Monitorul Oficial nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Contributia individuala de asigurari sociale si contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat este reglementata de dispozitiile Codului fiscal – Legea nr. 571/2003, asa cum a fost recent modificata prin Legea nr. 123/2014, publicata in Monitorul Oficial nr. 687 din 19 septembrie 2014.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale (CAS) este venitul declarat sau norma de venit care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig (art. 296 indice 22 alin. (1) din Codul fiscal).
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
250 Modele Fise de Post
Nu datoreaza CAS persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sistemele proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute mai sus.
Declararea, definitivarea si plata contributiilor de asigurari sociale
Avem ca si baza legala art. 296 indice 25 alin. (1), art. 296 indice 25 alin. (5), art. 296 indice 24 alin. (3) si art. 296 indice 25 alin. (7) din Codul fiscal.
Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea unei declarati privind venitul asigurat la sistemul public de pensii.
Obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale sunt cele stabilite prin deciziea de impunere.
Modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a declaratiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii prevazuta mai sus au fost aprobate prin ordinul comun al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si al presedintelui casei Nationale de Pensii Publice nr. 874/221 din 20 iunie 2012.
In conformitate cu prevederile art. 296 indice 25 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul al contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea de catre contribuabil a formularului 600 "Declaratie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii" la organul fiscal competent.
Gestionarea declaratiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se face de catre structurile implicate in administrarea impozitului pe venit din cadrul organelor fiscale competente.
Declaratiile privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se prelucreaza si se efectueaza verificari de coerenta a datelor declarate de contribuabili prin functiile aplicatiei-suport, cum ar fi:
a) verificari privind datele de identificare a contribuabililor;
b) se verifica daca valoarea inscrisa la rubrica "venit baza de calcul" se afla intre limitele prevazute de lege, respectiv intre 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si echivalentul a de 5 ori acest castig.
Declaratiile privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se prelucreaza de catre organul fiscal competent, pe masura primirii acestora.
Formularul original, in format hartie, se arhiveaza la dosarul fiscal al contribuabilului.