Analizam mai jos cazul unei societati care doreste sa organizeze unele cursuri pentru salariati. In acest sens, vom stabili in ce context va fi incheiat un contract de drepturi de autor cu o singura plata a prestatiei agreate de comun accord pentru o perioada determinata si daca acest contract are regimul unui CIM obisnuit.
Totodata, se va vedea daca acest contract se raporteaza in ReviSal, precum si ce conditii si documente se vor solicita persoanei in cauza. In plus, vom stabili si care sunt conditiile de incheiere a unui astfel de contract.
Solutia consultantului:
Potrivit art. 7 pct. 131 din Codul fiscal, constituie obiect al drepturilor de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, operele derivate care au fost create plecand de la una sau mai multe opera preexistente, precum si drepturile conexe dreptului de autor si drepturile sui-generis, potrivit prevederilor Legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare.
Totodata, conform art. 7 din Legea 8/1996 cu privire la drepturile de autor si a drepturilor conexe constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt:
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
a) scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator;
b) operele stiintifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicarile, studiile, cursurile universitare, manualele scolare, proiectele si documentatiile stiintifice;
c) compozitiile muzicale cu sau fara text;
d) operele dramatice, dramatico-muzicale, operele coregrafice si pantomimele;
e) operele cinematografice, precum si orice alte opere audiovizuale;
f) operele fotografice, precum si orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;
g) operele de arta grafica sau plastica, cum ar fi: operele de sculptura, pictura, gravura, litografie, arta monumentala, scenografie, tapiserie, ceramica, plastica sticlei si a metalului, desene, design, precum si alte opere de arta aplicata produselor destinate unei utilizari practice;
Acelasi act normativ defineste la art. 3 (1) autorul ca fiind persoana fizica sau persoanele fizice care au creat opera.
In speta, intelegem ca profesorul nu are calitatea de autor pentru ca nu a creat o opera astfel incat apreciem ca nu poate fi incheiat un contract de drepturi de autor. In cazul in care activitatea este dependenta se poate incheia contract individual de munca cu timp partial si durata determinata.
Activitatea dependenta este definita la art. 7 alin. (1) pct. 2 din Codul fiscal ca fiind orice ctivitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare iar criteriile care o caracterizeaza sunt:
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.
Daca se incheie contract individual de munca aceste se declara in Revisal inclusiv incetarea acestuia in baza deciziei de incetare, in declaratia 112 si in declaratia 205 iar documentele necesare sunt cele solicitate in mod obisnuit la incheierea unui contract individual de munca.
Criteriile care definesc preponderenta existentei unei activitati independente sunt stabilite de pct. 19 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 46 din Codul fiscal:
- libera alegere a desfasurarii activitatii;
- libera alegere a programului de lucru;
- libera alegere a locului de desfasurare a activitatii;
- riscul pe care si-l asuma intreprinzatorul;
- activitatea se desfasoara pentru mai multi clienti;
- activitatea se poate desfasura nu numai direct, ci si cu personalul angajat de intreprinzator in conditiile legii.
In cazul unei activitati independente este necesar ca prestatorul sa se autorizeze, situatie in care, beneficiarul serviciilor nu are obligatii referitoare la calculul, plata si declararea contributiilor sociale si a impozitului pe venit. Totodata, in acest caz, contractul nu se inregistreaza in Revisal.