Evidenta muncii: obligatie a angajatorului. Ce reguli exista privind orele de lucru?

28 Mai 2013
28 Mai 2013
Fise de postpontajul salariatilorevidenta ore de muncaevidenta munciiangajator
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Vom stabili mai jos in ce masura este obligatorie utilizarea unei condici de prezenta intr-o firma punct de lucru si daca in cazul unui control inopinat al Inspectiei Muncii este obligatorie prezentarea condicii in format hartie, semnata zilnic de catre angajati. De asemenea, vom stabili daca aceasta condica poate fi inlocuita cu o varianta electronica a unui soft.

Solutia consultantului:

Potrivit art. 119 din Codul muncii, republicat, angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori exista o solicitare in acest sens.

Nu exista o alta dispozitie care sa dezvolte prevederea legala privind evidenta muncii salariatilor, prin urmare nu este stabilita legal nici modalitatea de evidenta a orelor de munca prestate de salariati si nici daca evidenta orelor de munca pe suport material sau electronic.  

Apreciem ca evidenta muncii prestate de salariati se face pe fiecare locatie unde salariatii desfasoara activitatea, respectiv pe fiecare punct de lucru, fiind pusa la dispozitia inspectorilor de munca in cadrul controlului efectuat de acestia la punctul de lucru.

Desi nu exista o obligatie a angajatorului expres prevazuta de legiuitor in sensul intocmirii condicii de prezenta in forma scrisa, angajatorul are obligatia, la solicitarea inspectorilor de munca, de a face dovada indeplinirii obligatiei prevazute de art. 119 din Codul muncii, republicat.

In speta nu se precizeaza modalitatea in care se va tine evidenta muncii salariatilor in format electronic. Daca evidenta a orelor de munca prestate de salariati in baza unui pontaj pe suport electronic care se realizeaza prin folosirea cardurilor de acces, este evident caracterul precis al acestor inregistrari si faptul ca aceasta modalitate constituie o dovada de netagaduit a evidentei prezentei salariatilor la locul de munca.

Insa salariatii desfasoara activitati nu numai in incinta sediului angajatorului, ci si in afara locului de munca, de exemplu consilierii juridici care apara interesele angajatorului in fata instantelor judecatoresti, salariatii delegati etc., asa incat apreciez ca nu este suficienta evidenta numai prin pontajul salariatilor pe suport electronic pe baza folosirii cardurilor de scanare.


NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>

ARTICOLE SIMILARE

Modalitatea de stabilire a obiectivelor de performantaBursa locurilor de MUNCA pentru absolventi, in 18 octombrie 2019. Se va organiza in 82 de locatiiFisa postului pentru specialist marketing onlineAngajatorul care nu intocmeste fisa postului plateste scumpFisa de POST inginer sisteme de securitate

ULTIMELE ARTICOLE

Aproape 5.000 de societati straine, infiintate in Romania, in 2024 - in ce domenii?Transferul angajatilor intr-un alt punct de lucru - ATENTIE la fisa de aptitudini!Ce activitati pot presta administratorii, in cadrul unui SRL?Stabilirea functiilor interne si utilizarea codurilor COR - ce prevede legea?Perioada de pastrare a fisei postului - ce prevede Codul Muncii
Mai multe articole despre fise de post

 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]