Vom stabili mai jos in ce masura este obligatorie utilizarea unei condici de prezenta intr-o firma punct de lucru si daca in cazul unui control inopinat al Inspectiei Muncii este obligatorie prezentarea condicii in format hartie, semnata zilnic de catre angajati. De asemenea, vom stabili daca aceasta condica poate fi inlocuita cu o varianta electronica a unui soft.
Solutia consultantului:
Potrivit art. 119 din Codul muncii, republicat, angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori exista o solicitare in acest sens.
Nu exista o alta dispozitie care sa dezvolte prevederea legala privind evidenta muncii salariatilor, prin urmare nu este stabilita legal nici modalitatea de evidenta a orelor de munca prestate de salariati si nici daca evidenta orelor de munca pe suport material sau electronic.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Apreciem ca evidenta muncii prestate de salariati se face pe fiecare locatie unde salariatii desfasoara activitatea, respectiv pe fiecare punct de lucru, fiind pusa la dispozitia inspectorilor de munca in cadrul controlului efectuat de acestia la punctul de lucru.
Desi nu exista o obligatie a angajatorului expres prevazuta de legiuitor in sensul intocmirii condicii de prezenta in forma scrisa, angajatorul are obligatia, la solicitarea inspectorilor de munca, de a face dovada indeplinirii obligatiei prevazute de art. 119 din Codul muncii, republicat.
In speta nu se precizeaza modalitatea in care se va tine evidenta muncii salariatilor in format electronic. Daca evidenta a orelor de munca prestate de salariati in baza unui pontaj pe suport electronic care se realizeaza prin folosirea cardurilor de acces, este evident caracterul precis al acestor inregistrari si faptul ca aceasta modalitate constituie o dovada de netagaduit a evidentei prezentei salariatilor la locul de munca.
Insa salariatii desfasoara activitati nu numai in incinta sediului angajatorului, ci si in afara locului de munca, de exemplu consilierii juridici care apara interesele angajatorului in fata instantelor judecatoresti, salariatii delegati etc., asa incat apreciez ca nu este suficienta evidenta numai prin pontajul salariatilor pe suport electronic pe baza folosirii cardurilor de scanare.