UPDATE 12 aprilie 2018: Codul muncii se schimba din nou in data de 13 aprilie, iar odata cu aceste modificari este introdusa si evidenta orelor de lucru pentru salariatii mobili si cei care lucreaza de acasa.
Aceasta evidenta va fi facuta doar in baza unui acord scris, iar aceste schimbari apar ca urmare a publicarii in Monitorul Oficial a legii nr.88/2018.
Asadar, evidenta orelor de lucru se va face in functie de specificul muncii, iar conditiile care trebuie respectate la intocmirea evidentei vor fi facute publice in curand.
"Pentru salariatii mobili si salariatii care desfasoara munca la domiciliu, angajatorul tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia", se specifica in propunere, conform
Avocatnet.ro.
Articolul 119 din Codul Muncii precizeaza in mod expres:
Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru. Asadar, incepand cu 7 august 2017 angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit a programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
Va prezentam mai jos un Model de Fisa de Pontaj zilnic (Condica de prezenta). ...click aici pentru Model Fisa Pontaj zilnic (Foaie colectiva de prezenta) <<
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<