Atunci cand vorbim despre un lucrator mobil, spre exemplu conducator auto, care efectueaza activitati de transport rutier, apreciem ca intr-un asemenea acord se poate preciza modul cum se tine evidenta orelor de munca.
Pe baza inregistrarilor din tahograf sau pe baza inregistrarilor operate in alte tipuri de formulare/documente care sa evidentieze activitatea lucratorului mobil stabilite la nivelul angajatorului, de exemplu.
Iata ce se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro: "Legea 53/2003 - Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare prevede la art. 119 alin. (2) ca - Pentru salariatii mobili si salariatii care desfasoara munca la domiciliu, angajatorul tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia. Va rog sa imi transmiteti un model de acord scris pentru salariatii mobili."
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Model de acord intre angajator si salariat cu privire la evidenta orelor de munca prestate zilnic (conducator auto):
ACORD
cu privire la evidenta orelor de munca prestate zilnic
Avand in vedere prevederile art. 119 alin. (2) din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare,
SC .... SRL ..........................................., in calitate de angajator
si
Dl./Doamna ..........................................., in calitate de angajat (salariat mobil)
Au incheiat prezentul acord in vederea stabilirii conditiilor de realizare a evidentei zilnice a orelor prestate de angajat:
Art. 1. Timpul de munca al salariatului mobil se organizeaza in conformitate cu prevederile HG nr. 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier.
Art. 2. (1) La nivelul angajatorului evidenta timpului de lucru se realizeaza prin pontajul centralizator lunar in vederea intocmirii statului de salarii.
(2) Pontajul centralizator lunar se intocmeste pe baza urmatorului (urmatoarelor) document(e) primare:
a) inregistrarea in tahograf a perioadelor de conducere, a pauzelor si perioadelor de odihna;
si /sau
b) evidenta curselor efectuate pe care se mentioneaza ora de incepere si se finalizare a cursei;
si/sau
c) alte documente (se mentioneaza care ar fi acestea).
Art. 3 (1) Pentru realizarea evidentei timpului de lucru, salariatul mobil va preda documentul(ele) primar(e) mentionat(e) la art. 2 la compartimentul de resurse umane zilnic/saptamanal/lunar, dar nu mai tarziu de data de ....., in vederea intocmirii pontajului centralizator si a statului de salarii.
(2) Predarea-primirea documentului primar se face pe baza unui proces verbal de predare-primire semnat de salariatul mobil si de persoana de la compartimentul de resurse umane care preia documentul.
Art. 4 Modelul ........... (se mentioneaza documentul primar de evidenta a timpului de munca), pe care trebuie sa il completeze salariatul este anexa la prezentul acord.
Art. 5 Prezentul Acord a fost semnat astazi ............., in doua exemplare originale, unul pentru angajator si unul pentru angajat (salariat mobil).
Angajator Salariat
................... ............................
Sursa: PortalCodulMuncii