Retrogradarea poate fi dispusa numai in cazul functiilor de conducere

Codul munciisanctiune disciplinaracontract de muncasalariatact aditional
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Regula de baza privind modificarea contractului individual de munca al salariatului este aceea ca modificarea poate fi facuta prin acordul partilor, mai exact prin incheierea unui act aditional la contractul de munca aflat in derulare.
 
Art. 48 din Codul muncii republicat prevede faptul ca angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod. Astfel ca modificarea temporara a locului si felului muncii poate fi dispusa numai cu respectarea acestor prevederi legale referitoare la exceptiile ce pot fi facute de la regula ce impune modificareai elementelor CIM doar prin acordul de vointa al partilor, exprimat prin incheierea unui act aditional la CIM.
 
Motivele pentru care angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii conform dispozitiilor acestui articol sunt limitativ prevazute de legiuitor:
- in cazul unor situatii de forta majora;
- cu titlu de sanctiune disciplinara;
- ca masura de protectie a salariatului.
 
Astfel ca modificarea unilaterala de catre angajator a elementelor CIM loc de munca si functie poate fi facuta numai in urma unei cercetari disciplinare a salariatului si doar in masura in care angajatorul, dispune cu titlu de sanctiune disciplinara retrogradarea din functie in temeiul art. 248 alin. (1) lit. b) din Codul muncii republicat, constatand vinovatia salariatului care a savarsit abaterea disciplinara,
 
Sanctiunea disciplinara constand in retrogradarea din functie poate fi dispusa numai in cazul salariatilor aflati in functii de conducere. Aceasta sanctiune consta in modificarea temporara a felul muncii si eventual locul de munca, printr-un actul unilateral de vointa al angajatorului. In situatia in care salariatul care a savarsit abaterea disciplinara nu detine functie de conducere, masura sanctiunii constand in retrogradarea sa nu poate fi dispusa fata de aceasta nu se poate lua masura sanctionatorie privind retrogradarea. Concret, un salariat care ocupa, spre exemplu, o pozitie de magazioner nu detine o functie de conducere, ceea  ce inseamna ca in cazul lui sanctiunea constand in retrogradare nu poate fi dispusa.
 
In concluzie, retrogradarea poate fi dispusa doar cu respectarea profesiei celui sanctionat. In caz contrar se considera ca trecerea la un alt tip de munca, ce presupune exercitarea unei profesii diferite fata de cea convenita, reprezinta o modificare a contractului individual de munca, iar modificarea CIM nu poate fi facuta fara consimtamantul salariatului, fiind necesara incheierea unui act aditional.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciisanctiune disciplinaracontract de muncasalariatact aditional

Data aparitiei: 13 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Retrogradarea poate fi dispusa numai in cazul functiilor de conducere Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]