Retrogradarea poate fi dispusa numai in cazul functiilor de conducere

13 Iunie 2012
13 Iunie 2012
Codul munciisanctiune disciplinaracontract de muncasalariatact aditional
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Regula de baza privind modificarea contractului individual de munca al salariatului este aceea ca modificarea poate fi facuta prin acordul partilor, mai exact prin incheierea unui act aditional la contractul de munca aflat in derulare.
 
Art. 48 din Codul muncii republicat prevede faptul ca angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod. Astfel ca modificarea temporara a locului si felului muncii poate fi dispusa numai cu respectarea acestor prevederi legale referitoare la exceptiile ce pot fi facute de la regula ce impune modificareai elementelor CIM doar prin acordul de vointa al partilor, exprimat prin incheierea unui act aditional la CIM.
 
Motivele pentru care angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii conform dispozitiilor acestui articol sunt limitativ prevazute de legiuitor:
- in cazul unor situatii de forta majora;
- cu titlu de sanctiune disciplinara;
- ca masura de protectie a salariatului.
 
Astfel ca modificarea unilaterala de catre angajator a elementelor CIM loc de munca si functie poate fi facuta numai in urma unei cercetari disciplinare a salariatului si doar in masura in care angajatorul, dispune cu titlu de sanctiune disciplinara retrogradarea din functie in temeiul art. 248 alin. (1) lit. b) din Codul muncii republicat, constatand vinovatia salariatului care a savarsit abaterea disciplinara,
 
Sanctiunea disciplinara constand in retrogradarea din functie poate fi dispusa numai in cazul salariatilor aflati in functii de conducere. Aceasta sanctiune consta in modificarea temporara a felul muncii si eventual locul de munca, printr-un actul unilateral de vointa al angajatorului. In situatia in care salariatul care a savarsit abaterea disciplinara nu detine functie de conducere, masura sanctiunii constand in retrogradarea sa nu poate fi dispusa fata de aceasta nu se poate lua masura sanctionatorie privind retrogradarea. Concret, un salariat care ocupa, spre exemplu, o pozitie de magazioner nu detine o functie de conducere, ceea  ce inseamna ca in cazul lui sanctiunea constand in retrogradare nu poate fi dispusa.
 
In concluzie, retrogradarea poate fi dispusa doar cu respectarea profesiei celui sanctionat. In caz contrar se considera ca trecerea la un alt tip de munca, ce presupune exercitarea unei profesii diferite fata de cea convenita, reprezinta o modificare a contractului individual de munca, iar modificarea CIM nu poate fi facuta fara consimtamantul salariatului, fiind necesara incheierea unui act aditional.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]