Zile libere de Pasti. Intreruperea activitatii in zi de sarbatoare legala

Resurse Umanezile libere Pasti 2013Codul munciizilele de sarbatoare legalaintreruperea activitatii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Va prezentam mai jos care este procedura legala si care sunt documentele care trebuie intocmite in cazul in care activitatea intr-o unitate trebuie sa se desfasoare intr-o zi de sarbatoare legala astfel incat societatea sa nu fie sanctionata in cazul unui control ITM pentru munca in zile de sarbatoare legala.

De asemenea, vom vedea care sunt activitatile din domeniul constructiilor care se incadreaza in prevederile art. 141 din Codul muncii (activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii).

Solutia consultantului:

Conform art. 139 alin. (1) din Codul muncii, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Art. 140 din Codul muncii stabileste ca prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

Totodata, potrivit dispozitiilor art. 141, prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitati.

Codul muncii nu stabileste care sunt activitatile care, potrivit art. 141, datorita caracterului procesului de productie sau specificului nu pot fi intrerupte.

Acest fapt a generat practica neunitara la nivelul inspectoratelor teritoriale de munca si cu siguranta si la nivelul instantelor de judecata.

Sustinerea unui angajator referitoare la specific sau proces de productie ce nu poate fi intrerupt va fi apreciata de instanta de judecata in baza probelor,  simpla afirmatie ca asa este specificul activitatii nu poate face dovada.

Astfel, trebuie sa rezulte din documente ca datorita caracterul procesului de productie sau specificul activitatii, activitatea nu poate fi intrerupta.

Cum nu exista prevederi legale clare ramane la aprecierea inspectorului de munca si a instantei de judecata sa aprecieze asupra incidentei art. 141 din Codul muncii in functie de probele administrate.


NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse Umanezile libere Pasti 2013Codul munciizilele de sarbatoare legalaintreruperea activitatii

Data aparitiei: 29 Aprilie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Zile libere de Pasti. Intreruperea activitatii in zi de sarbatoare legala Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]