Va prezentam mai jos care este procedura legala si care sunt documentele care trebuie intocmite in cazul in care activitatea intr-o unitate trebuie sa se desfasoare intr-o zi de sarbatoare legala astfel incat societatea sa nu fie sanctionata in cazul unui control ITM pentru munca in zile de sarbatoare legala.
De asemenea, vom vedea care sunt activitatile din domeniul constructiilor care se incadreaza in prevederile art. 141 din Codul muncii (activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii).
Solutia consultantului:
Conform art. 139 alin. (1) din Codul muncii, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Art. 140 din Codul muncii stabileste ca prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.
Totodata, potrivit dispozitiilor art. 141, prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitati.
Codul muncii nu stabileste care sunt activitatile care, potrivit art. 141, datorita caracterului procesului de productie sau specificului nu pot fi intrerupte.
Acest fapt a generat practica neunitara la nivelul inspectoratelor teritoriale de munca si cu siguranta si la nivelul instantelor de judecata.
Sustinerea unui angajator referitoare la specific sau proces de productie ce nu poate fi intrerupt va fi apreciata de instanta de judecata in baza probelor, simpla afirmatie ca asa este specificul activitatii nu poate face dovada.
Astfel, trebuie sa rezulte din documente ca datorita caracterul procesului de productie sau specificul activitatii, activitatea nu poate fi intrerupta.
Cum nu exista prevederi legale clare ramane la aprecierea inspectorului de munca si a instantei de judecata sa aprecieze asupra incidentei art. 141 din Codul muncii in functie de probele administrate.