Ghid Concediul de formare profesionala cu plata si fara plata

concedii legaleconcedii legale salariaticoncediu formare profesionalaconcedii formare profesionala cu plata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Formarea profesionala a adultilor cuprinde formarea profesionala initiala si formarea profesionala continua:

- formarea profesionala initiala a adultilor asigura pregatirea necesara pentru dobandirea competentelor profesionale minime necesare pentru obtinerea unui loc de munca;

- formarea profesionala continua asigura adultilor fie dezvoltarea competentelor profesionale deja dobandite, fie dobandirea de noi competente.

In situatia in care urmarea unui curs de formare profesionala necesita intreruperea activitatii desfasurate in baza unui contract de munca, salariatul beneficiaza de concediu fara salariu sau concediu platit, in functie de intelegerea partilor.

Concediul pentru formare profesionala reprezinta un caz de suspendare a contractului de munca, fie din initiativa angajatului, fie din initiativa angajatorului.

In situatia in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.

A. Concediul de formare profesionala fara plata

Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa (art. 155 din Codul muncii, republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011).

Angajatorul este obligat sa asigure periodic acces la formare profesionala salariatilor sai.

Refuzul de a da curs solicitarii unui salariat privind concediul fara salariu pentru formare profesionala trebuie sa detina o justificare clara si intemeiata.

Respingerea intervine exclusiv in situatia in care absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii. Ca urmare a modificarii art. 155 alin. (2) prin Legea nr. 40/2011, solicitarea salariatului poate fi respinsa fara a mai fi necesar acordul sindicatului.

Simplul fapt ca salariatul respectiv este o achizitie valoroasa a firmei, iar prezenta sa aduce de obicei venituri mari, nu trebuie sa genereze o interdictie absoluta de a lipsi din firma, pe motiv ca in absenta sa castigurile angajatorului se diminueaza. Toti salariatii beneficiaza de drepturile prevazute de lege, fara discriminari.

Salariatul are obligatia sa inainteze o cerere, de regula in scris, prin care solicita angajatorului concediu cu scopul de a urma un curs de formare profesionala. Este recomandabil ca in cerere sa se prevada date concrete privind stagiul de formare profesionala:

a) data de incepere a stagiului de formare profesionala;
b) domeniul;
c) durata acestuia;
d) denumirea institutiei de formare profesionala.


In cazul in care salariatul urmeaza o forma de invatamant, care presupune promovarea unor examene succesive, pentru fiecare dintre sesiunile de examene, el va trebui sa instiinteze angajatorul dupa aceeasi procedura.

Exemplu
1. sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant;
2. sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior.

B. Concediul pentru formare profesionala platit

In general, cadrul formarii profesionale se asigura de catre angajator, care are obligatia de a initia participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii.

- In cazul in care angajatorul are cel putin 21 de salariati, acesta trebuie sa asigure formarea profesionala a tuturor salariatilor cel putin o data la 2 ani.
- Angajatorii care au mai putin de 21 de salariati vor asigura formarea profesionala a acestora cel putin o data la 3 ani.

Atunci cand formarea profesionala presupune incetarea temporara a prestarii activitatii, salariatul fiind scos din productie, se acorda concediu de formare profesionala platit, in conditiile art. 197 alin. (3) din Codul muncii. Valoarea indemnizatiei va fi stabilita pe calea negocierilor colective sau individuale.

In situatia in care angajatorul nu a asigurat formarea profesionala pe cheltuiala sa, potrivit obligatiei prevazute de art. 194 din Codul muncii, in termen de 2, respectiv 3 ani, tinand cont de numarul salariatilor, salariatul poate pretinde un concediu de formare profesionala conform art. 157-158 din Codul muncii.

Durata concediului poate fi de pana la 10 zile lucratoare, iar in cazul in care nu se poate asigura scoaterea integrala din productie, poate fi de pana la 80 de ore. Cuatumul drepturilor salariale cuvenite se stabileste similar cu indemnizatia cuvenita pentru concediu de odihna.

Prin urmare, salariatul beneficiaza de o indemnizatie raportata la media veniturilor pe ultimele 3 luni anterioare lunii de acordare a concediului, dar nu mai putin decat salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite contractual pentru perioada concediului.

Procedura acordarii este similara concediului pentru formare profesionala fara plata.

Durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual. Perioada concediului pentru formare profesionala este asimilata perioadelor lucrate efectiv, salariatul beneficiind de toate drepturile salariale detinute, vechime la locul de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat (art. 197 din Codul muncii, republicat).

Exemplu
Durata concediului pentru formare profesionala va fi luata in calcul la stabilirea vechimii in functie de care se acorda sporul de vechime sau concediul de odihna.


Sursa: 12 tipuri de concedii legale ale salariatilor



NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concedii legaleconcedii legale salariaticoncediu formare profesionalaconcedii formare profesionala cu plata

Data aparitiei: 07 Mai 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ghid Concediul de formare profesionala cu plata si fara plata Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]