"Am rugamintea sa imi spuneti ce se intampla cu concediul de odihna in situatia in care salariatul a beneficiat de concediu medical timp de 18 luni pentru neoplazie."
Raspunsul specialistilor:
Pe perioada concediului medical contractul de munca se suspenda de drept in temeiul art. 50 lit. b) din Codul muncii.
Pe durata suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept (art. 49 alin. (6) din Codul muncii).
Asadar, pe durata cat contractul de munca a fost suspendat pentru incapacitate temporara de munca s-au suspendat toate termenele care au legatura cu executarea contractului de munca.
Mai mult, conform art. 145 alin. (4) din Codul muncii, la stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de
risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
Asadar, nu numai ca nu se pierde concediului de odihna neefectuat anterior intrarii in concediu medical ci la acest concediu se mai adauga si toata perioada in care salariatul s-a aflat in incapacitate temporara de munca (concediu medical timp de 18 luni pentru neoplazie) care se considera perioada de activitate prestata pentru care salariatul are dreptul la concediu de odihna.
Conform art. 145 alin. (6) din Codul muncii, salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna annual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical.
In situatia in care contractul de munca inceteaza, concediul de odihna neefectuat va fi compensate in bani (art. 146 alin. (3) din Codul muncii).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Deducerea personala suplimentara. Persoana cu varsta intre 18 si 26 de aniIntrebare: Se acorda deducerea suplimentara pentru un copil major (18-26 ani) aflat in intretinerea unui salariat? Daca da, care este baza legala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
300 lei neimpozabili la un salariu minim de incadrare. ConditiiIntrebare: De la 01.01.2025, in domeniul de activitate IT se tine cont de 300 lei neimpozabili la un salariu de incadrare de 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<