Sporurile la salariul de baza reprezinta elemente accesorii si variabile al salariului care se acorda in functie de conditiile in care se presteaza munca. Sporurile pot fi legale sau conventionale.
Sporurile legale sunt acele sporuri pe care angajatorul are obligatia sa le acorde in baza legii (sporul pentru munca suplimentara, sporul pentru munca in zilele de reapus saptamanal , sporul pentru munca in zilele de sarbatoare legala, sporul pentru munca de noapte, etc).
Sporurile conventionale sunt acele sporuri pe care angajatorul are obligatia sa le acorde daca au fost negociate si inserate in CIM sau CCM (sporul pentru vechimea in munca, sporul pentru stabilitate, etc). Adaosurile la salariul de baza acordate in functie de performante, cum este cazul primelor, nu constituie sporuri intrucat aceste sume nu se acorda in functie de conditiile de munca.
In ceea ce priveste inscrierea in registrul general de evidenta a salariatilor, HG 500/2011 prevede la art. 3 alin. (2) lit. g) ca in registru se completeaza salariul, sporurile si cuantumul acestora.
Conform specificatiilor tehnice privind intocmirea si transmiterea registrului de evidenta a salariatilor, publicate pe site-ul oficial al Inspectiei Muncii, in registru se inregistreaza sporurile cu caracter pemanent evidentiate in contractul individual de munca.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
40 Modele de Regulament Intern
Diurna legala in Romania si in strainatate
Astfel, adaosurile la salariul de baza, nu se afla printre elementele care se inregistreaza in registru general de evidenta a salariatilor. In consecinta, nu se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor prima acordata soferilor pentru performantele realizate.