Atentie la faptul ca durata normala a timpului de lucru de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana! Tot ce trece peste aceasta durata de lucru devine munca suplimentara! Dar munca prestata in zi de sarbatoare legala nu se considera munca suplimentara. Nici munca in zi de repaus saptamanal nu se considera munca suplimentara.
Cu alte cuvinte, avem 3 situatii tratate in mod distinct in Codul Muncii:
- munca suplimentara in zi normala de lucru, peste durata de 8 ore zilnic
- munca in zi de repaus saptamanal.
- munca in zi de sarbatoare legala
Exemplu lamuritor:
Daca durata normala a muncii este de luni pana vineri intre orele 9,00 – 17,00, munca prestata in afara acestor ore in intervalul saptamanal luni – vineri este munca suplimentara.
Portal Codul Muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Cum se compenseaza munca suplimentara
Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
Atentie la faptul ca textul Codului muncii reglementeaza munca suplimentara efectuata la nivel de ore libere platite si nu la nivel de zile.
Asadar, daca nu au fost efectuate ore suplimentare cat sa cumulam zile libere intregi, vom acorda tot atatea ore libere platite cat au fost lucrate de salariati.
----> Repausul saptamanal
Art. 137. – (1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Art. 138. – (1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Cum se compenseaza munca prestata in zilele de repaus saptamanal
Va amintim faptul ca munca prestata in zilele de repaus saptamanal nu este munca suplimentara ci munca prestata in zile de repaus saptamanal si este reglementata distinct de munca suplimentara in Codul muncii.
Munca prestata in zilele de repaus saptamanal se compenseaza cu timp liber corespunzator, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, salariatii beneficiind, in aceasta situatie, de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Dupa cum bine stim, repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. Repausul saptamanal se acorda in natura!
In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
In acest caz, angajatii beneficiaza de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
----> Munca suplimentara
Art. 120. – (1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Art. 121. – (1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Art. 122. – (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
Art. 123. – (1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Art. 124. – Tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara.
Ce se intampla cu salariatii care lucreaza in zi de repaus saptamanal care este si zi de sarbatoare legala
Salariatul care lucreaza in zi de repaus saptamanal care este si zi de sarbatoare legala beneficiaza de:
1. sporul reglementat la art. 142 alin. (2) din Codul muncii ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza daca nu se acorda ziua libera de sarbatoare legala;
2. sporul pentru munca prestata in zi de repaus saptamanal;
3. ziua de repaus saptamanal in natura.
“Faptul ca ziua de sarbatoare legala este intr-o zi de repaus saptamanal nu se exclud si se cumuleaza, astfel incat pentru ziua lucrata in zi de sarbatoare legala si repaus saptamanal salariatul va beneficia:
1. fie de doua zile libere si sporul pentru nerespectarea repausului saptamanal in zilele de sambata si duminica:
2. fie de o zi libera si sporul de 100% pentru munca in zi de serbatoare legala + sporul pentru nerespectarea repausului saptamanal in zilele de sambata si duminica.”, precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro
Zilele de sarbatoare legala, in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
In mod evident, nu se acorda zile libere in zilele de sarbatoare legala in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
“Salariatilor care lucreaza in unitatile sanitare si in cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, precum si la locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (art. 142 alin. (1) din Codul muncii).
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru (art. 142 alin. (2) din Codul muncii).”, mai precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.
Atentie la faptul ca munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
-----> Art. 142. – (1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.