Concediu cadru didactic: constituie vechime in munca?

concedii personal didacticvechime invatamantconcedii cadru didactic
Concediu cadru didactic: constituie vechime in munca?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
 
Pentru un cadru didactic, concediul fara plata pentru studii (formare profesionala)/concediul acordat pentru pregatirea doctoratului/concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la varsta de 2 ani constituie vechime in invatamant sau vechime in munca?
 
Raspunsul specialistului:
 
Intrucat din informatiile dvs nu rezulta in ce masura cadrul didactic isi desfasoara activitatea in invatamantul preuniversitar sau universitar, vom incerca sa distingem intre cele doua medii, astfel: In ceea ce priveste concediul fara plata pentru studii, apreciem ca: a) in situatia unui cadru didactic din mediul preuniversitar, pot deveni incidente dispozitiile art. 255 alin.(8) din Legea nr.1/2011, care stabilesc urmatoarele: 
 
Personalul didactic titular cu contract pe perioada nedeterminata poate beneficia de concediu fara plata pe timp de un an scolar, o data la 10 ani, cu aprobarea unitatii de invatamant sau, dupa caz, a inspectoratului scolar, cu rezervarea postului pe perioada respectiva. 
 
Din analiza dispozitiilor alin. (7) al aceluiasi articol se observa ca aceasta perioada nu este considerata nici vechime in invatamant si nici vechime in munca. Totodata, pot deveni incidente dispozitiile art. 279 din Legea nr.1/2011 potrivit carora personalul didactic titular care din proprie initiativa solicita sa se specializeze/sa continue studiile are dreptul la concediu fara plata. Durata totala a acestuia nu poate depasi 3 ani intr-un interval de 7 ani. 
 
Aprobarile in aceste situatii sunt de competenta unitatii scolare prin consiliul de administratie, daca se face dovada activitatii respective. Se observa ca nici in aceasta situatie nu se precizeaza ca acest tip de concediu ar reprezenta vechime in munca sau vechime in invatamant.  
 
b) in situatia cadrului didactic din mediul universitar, apreciem ca devin incidente dispozitiile art. 304 alin.(11) si (12) din Legea 1/2011, care prevad ca personalul didactic titular pe un post didactic din invatamant poate beneficia de concediu fara plata pe timp de un an universitar, o data la 10 ani, cu aprobarea institutiei de invatamant superior, cu rezervarea catedrei pe perioada respectiva. Perioada de rezervare a postului didactic se considera vechime in invatamant. 
 
Cu privire la concediul acordat pentru pregatirea doctoratului, potrivit art. 268 alin.(1) din Legea nr. 1/2011 cadrele didactice care redacteaza teza de doctorat sau lucrari in interesul invatamantului pe baza de contract de cercetare ori de editare au dreptul la 6 luni de concediu platit, o singura data, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant. De aceste dispozitii pot beneficia si cadrele didactice din mediul universitar conform art. 304 alin. (17) din legea precitata. Fiind vorba despre un concediu platit, apreciem ca perioada respectiva este considerata activitate, ca orice perioada de concediu, urmand sa fie valorificata atat ca vechime in munca, cat si ca vechime in invatamant.  
 
In ceea ce priveste concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani:

a) pentru un cadru didactic din mediul preuniversitar: 
 
- devin incidente dispozitiile art. 255 alin. (6) si (7) din Legea nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulteritorare, potrivit carora personalul didactic are dreptul la intreruperea activitatii didactice, cu rezervarea postului, pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap, conform prevederilor legale in vigoare. De acest drept poate beneficia numai unul dintre parinti sau sustinatorii legali. 
 
Perioada de rezervare a postului didactic, in conditiile sus-mentionate, se considera vechime in invatamant. Totodata, dispozitiile art.22 alin. (2) din OUG 111/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, prevad ca perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
 b) pentru un cadru didactic din mediul universitar:
 
- devin incidente dispozitiile art. 304 alin.(16) din Legea 1/2011, conform carora personalul didactic are dreptul la intreruperea activitatii didactice, cu rezervarea postului sau a catedrei, pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap, conform prevederilor legale. 
 
De acest drept poate beneficia numai unul dintre parinti sau sustinatorii legali. Se observa ca in acest ultim caz nu este mentionat expres ca aceasta perioada se considera vechime in invatamant, insa dispozitiile art. 22 din OUG 111/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt aplicabile si in acest caz, respectiva perioada fiind considerata vechime in munca si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.  Facem mentiunea insa ca toate aceste reglementari trebuie analizate tinand cont de situatia concreta a persoanei, incluiv prin raportare la eventuale particularitati specifice.
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concedii personal didacticvechime invatamantconcedii cadru didactic

Data aparitiei: 13 Octombrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu cadru didactic: constituie vechime in munca? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]