Cu ajutorul specialistilor vom analiza speta expusa de un angajator, cu privire la situatia pentru luna aprilie 2014: program in ture de 1024.
Se mentioneaza faptul ca pe total, lunar, salariatul lucreaza 160 de ore, in loc de 168: 21*8. Pe data de 21.04, a doua zi de Pasti, salariatul lucreaza 10 ore.
In urmatoarele zile, salariatul nu are liber.
Cu ajutorul specialistilor vom stabili ce spor se acorda pentru ziua de 21.04.2014, in conditiile in care nu i se poate acorda liber:
Pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, regula stabilita prin art. 139 alin. (1) din Codul muncii, republicat, este ca in zilele de sarbatoare legala nu se lucreaza.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
(...)
Asadar, 21 aprilie anul aceasta este a doua zi de Paste.
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru (art. 142 alin. (2) din Codul muncii).
Concluzia este ca, in cazul in care nu se acorda zi libera in ziua de 21 aprilie - zi de sarbatoare legala intrucat activitatea nu a putut fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, iar salariatul, din motive justificate, nu beneficiaza nici de compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite, salariatul beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala de salariul corespunzator si un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Asadar, sporul nu poate fi mai mic de 100%, insa poate fi mai mare.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro