Aprobata de Senat in luna februarie si adoptata de Camera Deputatilor la 24 mai, Legea privind aprobarea OUG 111/2010 a fost contestata la 26 mai de catre grupurile parlamentare ale PSD si PNL din Camera Deputatilor, motivatia principala facand referire la faptul ca aceasta lege restrange drepturile beneficiarilor prin reducerea duratei concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copiilor.
Contestatia formulata de cele doua grupuri parlamentare a fost respinsa cu unanimitate de voturi. La inceputul acestei saptamani, presedintele Traian Basescu a promulgat aceasta lege prin care se aproba OUG 111/2010.
La 15 iunie, Curtea Constitutionala a respins sesizarea privind neconstitutionalitatea OUG 111/2010 referitoare la concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor si legea de aprobare a acesteia.
Actul normativ mentioneaza ca, incepand cu luna ianuarie 2011, mamele au dreptul de a opta pentru un concediu de crestere a copilului pe o perioada de doi ani, cu o indemnizatie cuprinsa intre minimum 600 lei si maximum 1.200 lei. In cazul concediului de un singur an, indemnizatia maxima este de 3.400 lei.
In situatia in care mamele decid sa revina la locul de munca inainte de finalizarea perioadei de un an de concediu, acestea vor beneficia de o prima lunara de 500 lei pentru intregul interval de pana la 24 luni. In cazul in care mamele se intorc la munca dupa primul an de concediu pentru cresterea copilului sau au optat pentru concediul de doi ani, acest stimulent nu este acordat.
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Diurna legala in Romania si in strainatate