Valorile cele mai ridicate ale salariului mediu net s-au inregistrat pe fondul unor intermedieri financiare (3.698 lei), cele mai mici fiind platite in cadrul hotelurilor si restaurantelor (854 lei).
Prin comparatie cu luna mai 2010, salariul mediu nominal net a crescut cu 2,1%, insa indicele castigului salarial real fata de perioada similara a anului precedent a fost de 94,2%. in acelasi timp, castigul salarial mediu nominal brut in luna mai a fost de 2.008 lei, cu un procent de 2,8% mai mic decat luna precedenta.
In cele mai multe activitati din domeniul economic, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat o scadere fata de luna aprilie cand au fost acordate prime cu ocazia sarbatorilor, precum si alte bonificatii. Comparativ cu luna mai, salariul a scazut ca urmare a nerealizarilor de productie, a incasarilor mai mici, precum si a dificultatilor financiare intampinate de unele societati.
Scaderile care au atins o cota inalta au fost de 10%-14% si s-au inregistrat in cazul activitatilor auxiliare intermedierilor financiare, in productia si furnizarea de energie electrica si termina, gaze, apa calda si aer conditionat, captarea, tratarea si distributia apei si intre 8% si 10% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, tranzactii imobiliare, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apa, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale). Au fost inregistrate scaderi intre 6% si 8% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, industria metalurgica, telecomunicatii, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea produselor din tutun, extractia carbunelui superior si inferior.
Cresterile cele mai mari au fost intre 3% si 5%, inregistrate in activitati precum: tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si încaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea articolelor de imbracaminte, depozitare si activitati auxiliare pentru transport si intre 1% şi 2% in transporturi aeriene, activitati de servicii anexe extractiei, activitati de editare.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Portal Codul Muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Alte cresteri s-au inregistrat in sectorul bugetar: cu 16,5% in invatamant, 14,6% in sanatate si asistenta sociala si cu 9,7% in administratia publica. Prin comparatie cu luna octombrie a anului 2010, cresterile din luna mai au fost de 16% in administratia publica, de 13,5% in invatamant si de 12,7% in sanatate si asistenta sociala.