Sfarsitul primaverii a adus salarii mici, dar cine a castigat cel mai mult?

05 Iulie 2011
05 Iulie 2011
salarizarecresteri salarialesalariul minim net
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform datelor facute publice de catre Institutul National de Statistica, castigul salarial mediu net a inregistrat in luna mai o scadere de 2,7% (40 lei) fata de luna precedenta si a ajuns la 1.458 lei, reusind sa acumuleze o crestere de 2,1% fata de nivelul salariului mediu net din luna mai a anului trecut.

Valorile cele mai ridicate ale salariului mediu net s-au inregistrat pe fondul unor intermedieri financiare (3.698 lei), cele mai mici fiind platite in cadrul hotelurilor si restaurantelor (854 lei).

Prin comparatie cu luna mai 2010, salariul mediu nominal net a crescut cu 2,1%, insa indicele castigului salarial real fata de perioada similara a anului precedent a fost de 94,2%. in acelasi timp, castigul salarial mediu nominal brut in luna mai a fost de 2.008 lei, cu un procent de 2,8% mai mic decat luna precedenta.

In cele mai multe activitati din domeniul economic, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat o scadere fata de luna aprilie cand au fost acordate prime cu ocazia sarbatorilor, precum si alte bonificatii. Comparativ cu luna mai, salariul a scazut ca urmare a nerealizarilor de productie, a incasarilor mai mici, precum si a dificultatilor financiare intampinate de unele societati.

Scaderile care au atins o cota inalta au fost de 10%-14% si s-au inregistrat in cazul activitatilor auxiliare intermedierilor financiare, in productia si furnizarea de energie electrica si termina, gaze, apa calda si aer conditionat, captarea, tratarea si distributia apei si intre 8% si 10% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, tranzactii imobiliare, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apa, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale). Au fost inregistrate scaderi intre 6% si 8% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, industria metalurgica, telecomunicatii, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea produselor din tutun, extractia carbunelui superior si inferior.

Cresterile cele mai mari au fost intre 3% si 5%, inregistrate in activitati precum: tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si încaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea articolelor de imbracaminte, depozitare si activitati auxiliare pentru transport si intre 1% şi 2% in transporturi aeriene, activitati de servicii anexe extractiei, activitati de editare.

Alte cresteri s-au inregistrat in sectorul bugetar: cu 16,5% in invatamant, 14,6% in sanatate si asistenta sociala si cu 9,7% in administratia publica. Prin comparatie cu luna octombrie a anului 2010, cresterile din luna mai au fost de 16% in administratia publica, de 13,5% in invatamant si de 12,7% in sanatate si asistenta sociala.

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]