Noi masuri din partea UE ar putea modifica semnificativ modul actual in care functioneaza legislativa privitoare la IMM-uri. Astfel, Uniunea Europeana a stabilit deja care sunt cele mai impovaratoare 10 acte legislative care ingreuneaza modul de functionare si dezvoltare a IMM-urilor la ora actuala.
Cele 20,8 milioane de intreprinderi europene mici si mijlocii (IMM-uri) creeaza 85 % din toate locurile de munca noi din Europa, angajand 2/3 din forta de munca a UE si contribuind in mod semnificativ la inovare si la cresterea economica. Conform principiului "sa gandesti mai intai la scara mica" si in concordanta cu Small Business Act din 2008, Comisia a pus IMM-urile in centrul agendei sale de reglementare inteligenta pentru sprijinirea cresterii economice si a crearii de locuri de munca in Europa.
In urma unei ample consultari lansate de Comisie, in jur de 1.000 de IMM-uri si organizatii cu scop lucrativ au identificat topul 10 al celor mai impovaratoare acte legislative ale UE.
Scopul acestei consultari ample a fost acela de a determina in ce mod legislatia UE ar putea stingheri crearea de locuri de munca si cresterea economica si de a identifica domeniile sau aspectele care ar putea necesita o examinare mai atenta si actiuni suplimentare. Potrivit rezultatelor publicate astazi, IMM-urile considera ca cele mai mari dificultati si costuri decurg din normele referitoare la legislatia REACH, taxa pe valoarea adaugata, siguranta produselor, recunoasterea calificarilor profesionale, protectia datelor, legislatia in domeniul deseurilor, legislatia in legatura cu piata fortei de munca, aparatura de inregistrare in transportul rutier, achizitiile publice si codul vamal modernizat.
Fara a se indoi de necesitatea generala de a dispune de norme valabile la nivel european in aceste domenii, Comisia va aborda temeinic aceste preocupari prin intermediul noului Program privind adecvarea si calitatea reglementarilor (REFIT1) lansat in decembrie 2012 (IP/12/1349). Prin intermediul acestui program, acquis-ul de reglementare al UE este supus unei verificari pentru a se determina daca acesta contine sarcini grele, diferente si aspecte ineficiente, in vederea evaluarii si, daca este necesar, a revizuirii actelor legislative in cazul carora este nevoie de actiune. Comisia va anunta actiunile ulterioare pana in luna iunie a anului 2013, urmand sa tina seama si de rezultatul proceselor legislative aflate in curs.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a declarat: "Comisia se asigura ca legislatia UE isi indeplineste scopul si ajuta intreprinderile europene in eforturile lor de crestere economica si de creare a locurilor de munca. Acesta este motivul pentru care elaboram politici care au in centrul lor preocuparea pentru o reglementare inteligenta. Acesta este si motivul pentru care dorim sa facem mai usoara viata intreprinderilor noastre mici si mijlocii, care sunt cele mai importante motoare pentru economia Europei. Vreau sa multumesc tuturor celor care au contribuit la identificarea celor mai impovaratoare acte legislative. Ne vom stradui sa nu va inselam asteptarile."
Antonio Tajani, vicepresedintele Comisiei Europene si responsabil pentru industrie si antreprenoriat, a adaugat: "IMM-urile creeaza cea mai mare parte din toate locurile de munca noi din Europa, reprezentand astfel solutia-cheie de iesire din aceasta criza. Atunci cand elaboram legislatia, trebuie sa avem in vedere IMM-urile (si, mai ales, noii intreprinzatori): aceasta legislatie trebuie sa fie inteligenta, sa fie simpla si sa fie stabila. Cu cat le ascultam mai bine preocuparile, cu atat IMM-urile ne pot ajuta mai mult sa revenim la crestere economica."
IMM-urile au identificat un top al celor mai impovaratoare 10 acte legislative ale UE, si anume:
REACH (inregistrarea, evaluarea, autorizarea si restrictionarea substantelor chimice)
TVA - legislatia in domeniul taxei pe valoarea adaugata
Pachetul privind siguranta generala a produselor si supravegherea pietei
Recunoasterea calificarilor profesionale
Transferurile de deseuri - legislatia-cadru privind deseurile - lista deseurilor si a deseurilor periculoase
Legislatia in legatura cu piata fortei de munca
Protectia datelor
Timpul de lucru
Aparatura de inregistrare in transportul rutier (privind timpul de conducere si perioadele de repaus)
Procedurile de atribuire a contractelor de achizitii publice (contractele de lucrari publice, de aprovizionare si de servicii)
Codul vamal modernizat
In numeroase dintre aceste domenii (de exemplu, calificarile profesionale, protectia datelor, achizitiile publice etc.), Comisia a intreprins deja noi actiuni de imbunatatire si de simplificare a legislatiei UE (a se vedea MEMO/12/974).
Dupa cum s-a putut observa, de asemenea, in urma consultarii, intreprinderile mici considera ca reducerea termenelor de plata, realizata in temeiul directivei privind platile intarziate care intra in vigoare la 16 martie 2013 (IP/12/1071), constituie una dintre cele mai reusite imbunatatiri de ordin juridic, alaturi de initiativa de a permite IMM-urilor sa beneficieze de regimuri de contabilitate/de audit simplificate.
Sursa: Comisia Europeana