Cat dureaza criza: IMM-urile isi vor reduce activitatea cu 50%. Unele se vor inchide

Isabela Alexe
Isabela Alexe
26 Martie 2020
26 Martie 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
imm-uripandemia coronaviruscomert cu amanuntul
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pandemia de coronavirus va afecta cel mai mult intreprinderile mici si mijlocii care isi vor reduce activitatea cu pana la 50%. Unele dintre acestea se vor inchide, in contextul in care activitatea economica nu va putea fi redresata.
 
"In vederea masurarii impactului SARS-Cov.2, INS a realizat o ancheta ad-hoc care s-a desfasurat in perioada 17-19 martie 2020 referitoare la estimarea evolutiei activitatii si a numarului de salariati pentru perioadele 17/19 - 31 martie si 1 - 30 aprilie 2020. Managerii intreprinderilor au fost intrebati asupra perceptiei privind evolutia activitatii economice, respectiv daca vor considera ca activitatea se va restrange cu pana la 25%, intre 25-50%, peste 50% sau se va inchide, dar si daca activitatea nu se va restrange sau chiar ar putea creste. Avand in vedere incertitudinea evolutiei SARS-Cov.2, managerii au avut posibilitatea de a opta pentru versiunea de raspuns nu pot estima", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica, citat de Agerpres. 
 
Astfel, unul din cinci manageri considera ca pana la sfarsitul lunii martie activitatea ar putea scadea cu pana la 25%. In acest moment, optimisti sunt managerii din comertul cu amanuntul, acestia estimand o crestere a activitatii. 
 
In ce priveste evolutia activitatii din cursul lunii aprilie 2020, potrivit aceleiasi surse, nu exista previziuni certe, insa din ce in ce mai multi manageri sunt de parere ca activitatea se va restrange si in luna aprilie, intre 25% si 50%.
 
Totodata, circa 25% dintre manageri sunt de parare ca  scaderile cele mai mari se vor vedea in sectorul servicii,  iar procentul celor care au precizat ca nu pot estima evolutia numarului de salariati a fost de 43% din totalul de respondenti.
 
Colectarea datelor pentru perioada martie - mai 2020 s-a realizat in intervalul 1-10 martie. INS mentioneaza ca informatiile sunt obtinute prin prelucrarea acestor date si nu au putut surprinde tendinta principalilor indicatori cauzata de evolutia impactului SARS-Cov2, informeaza Agerpres.. In vederea masurarii impactului SARS-Cov2, INS a realizat o ancheta ad-hoc care s-a desfasurat in perioada 17-19 martie 2020 referitoare la estimarea evolutiei activitatii si a numarului de salariati pentru perioadele: 17/19 - 31 martie si 1 -30 aprilie 2020.

De asemenea, conform datelor colectate prin ancheta de conjunctura din luna martie 2020, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +7%). In plus, dintre activitatile estimate ca urmand sa creasca, retinem: fabricarea produselor din tutun (sold conjunctural +32%), fabricarea altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural +24%), fabricarea substantelor si a produselor chimice (sold conjunctural +22%), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +20%).
 
In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere moderata a activitatii economice (sold conjunctural +9%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere moderata (sold conjunctural +6%).
 
Presedintele Klaus Iohannis a precizat, saptamana aceasta, in cadrul unei conferinte de presa, ca estimeaza o revenire la normal a economiei in circa 9 luni de zile. Specialistii au subliniat faptul ca este prima mentiune a unui orizont in ce priveste criza, dar atrag atentia ca unele tari mai dezvoltate preconizeaza deja perioade mult mai lungi necesare pentru redresarea economiei. 


 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]