Cat dureaza criza: IMM-urile isi vor reduce activitatea cu 50%. Unele se vor inchide

imm-uripandemia coronaviruscomert cu amanuntul
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pandemia de coronavirus va afecta cel mai mult intreprinderile mici si mijlocii care isi vor reduce activitatea cu pana la 50%. Unele dintre acestea se vor inchide, in contextul in care activitatea economica nu va putea fi redresata.
 
"In vederea masurarii impactului SARS-Cov.2, INS a realizat o ancheta ad-hoc care s-a desfasurat in perioada 17-19 martie 2020 referitoare la estimarea evolutiei activitatii si a numarului de salariati pentru perioadele 17/19 - 31 martie si 1 - 30 aprilie 2020. Managerii intreprinderilor au fost intrebati asupra perceptiei privind evolutia activitatii economice, respectiv daca vor considera ca activitatea se va restrange cu pana la 25%, intre 25-50%, peste 50% sau se va inchide, dar si daca activitatea nu se va restrange sau chiar ar putea creste. Avand in vedere incertitudinea evolutiei SARS-Cov.2, managerii au avut posibilitatea de a opta pentru versiunea de raspuns nu pot estima", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica, citat de Agerpres. 
 
Astfel, unul din cinci manageri considera ca pana la sfarsitul lunii martie activitatea ar putea scadea cu pana la 25%. In acest moment, optimisti sunt managerii din comertul cu amanuntul, acestia estimand o crestere a activitatii. 
 
In ce priveste evolutia activitatii din cursul lunii aprilie 2020, potrivit aceleiasi surse, nu exista previziuni certe, insa din ce in ce mai multi manageri sunt de parere ca activitatea se va restrange si in luna aprilie, intre 25% si 50%.
 
Totodata, circa 25% dintre manageri sunt de parare ca  scaderile cele mai mari se vor vedea in sectorul servicii,  iar procentul celor care au precizat ca nu pot estima evolutia numarului de salariati a fost de 43% din totalul de respondenti.
 
Colectarea datelor pentru perioada martie - mai 2020 s-a realizat in intervalul 1-10 martie. INS mentioneaza ca informatiile sunt obtinute prin prelucrarea acestor date si nu au putut surprinde tendinta principalilor indicatori cauzata de evolutia impactului SARS-Cov2, informeaza Agerpres.. In vederea masurarii impactului SARS-Cov2, INS a realizat o ancheta ad-hoc care s-a desfasurat in perioada 17-19 martie 2020 referitoare la estimarea evolutiei activitatii si a numarului de salariati pentru perioadele: 17/19 - 31 martie si 1 -30 aprilie 2020.

De asemenea, conform datelor colectate prin ancheta de conjunctura din luna martie 2020, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +7%). In plus, dintre activitatile estimate ca urmand sa creasca, retinem: fabricarea produselor din tutun (sold conjunctural +32%), fabricarea altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural +24%), fabricarea substantelor si a produselor chimice (sold conjunctural +22%), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +20%).
 
In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere moderata a activitatii economice (sold conjunctural +9%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere moderata (sold conjunctural +6%).
 
Presedintele Klaus Iohannis a precizat, saptamana aceasta, in cadrul unei conferinte de presa, ca estimeaza o revenire la normal a economiei in circa 9 luni de zile. Specialistii au subliniat faptul ca este prima mentiune a unui orizont in ce priveste criza, dar atrag atentia ca unele tari mai dezvoltate preconizeaza deja perioade mult mai lungi necesare pentru redresarea economiei. 


 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
imm-uripandemia coronaviruscomert cu amanuntul

Data aparitiei: 26 Martie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cat dureaza criza: IMM-urile isi vor reduce activitatea cu 50%. Unele se vor inchide Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]