Pandemia de coronavirus va afecta cel mai mult intreprinderile mici si mijlocii care isi vor reduce activitatea cu pana la 50%. Unele dintre acestea se vor inchide, in contextul in care activitatea economica nu va putea fi redresata.
"In vederea masurarii impactului SARS-Cov.2, INS a realizat o ancheta ad-hoc care s-a desfasurat in perioada 17-19 martie 2020 referitoare la estimarea evolutiei activitatii si a numarului de salariati pentru perioadele 17/19 - 31 martie si 1 - 30 aprilie 2020. Managerii intreprinderilor au fost intrebati asupra perceptiei privind evolutia activitatii economice, respectiv daca vor considera ca activitatea se va restrange cu pana la 25%, intre 25-50%, peste 50% sau se va inchide, dar si daca activitatea nu se va restrange sau chiar ar putea creste. Avand in vedere incertitudinea evolutiei SARS-Cov.2, managerii au avut posibilitatea de a opta pentru versiunea de raspuns nu pot estima", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica, citat de Agerpres.
Astfel, unul din cinci manageri considera ca pana la sfarsitul lunii martie activitatea ar putea scadea cu pana la 25%. In acest moment, optimisti sunt managerii din comertul cu amanuntul, acestia estimand o crestere a activitatii.
In ce priveste evolutia activitatii din cursul lunii aprilie 2020, potrivit aceleiasi surse, nu exista previziuni certe, insa din ce in ce mai multi manageri sunt de parere ca activitatea se va restrange si in luna aprilie, intre 25% si 50%.
Totodata, circa 25% dintre manageri sunt de parare ca scaderile cele mai mari se vor vedea in sectorul servicii, iar procentul celor care au precizat ca nu pot estima evolutia numarului de salariati a fost de 43% din totalul de respondenti.
Colectarea datelor pentru perioada martie - mai 2020 s-a realizat in intervalul 1-10 martie. INS mentioneaza ca informatiile sunt obtinute prin prelucrarea acestor date si nu au putut surprinde tendinta principalilor indicatori cauzata de evolutia impactului SARS-Cov2, informeaza Agerpres.. In vederea masurarii impactului SARS-Cov2, INS a realizat o ancheta ad-hoc care s-a desfasurat in perioada 17-19 martie 2020 referitoare la estimarea evolutiei activitatii si a numarului de salariati pentru perioadele: 17/19 - 31 martie si 1 -30 aprilie 2020.
De asemenea, conform datelor colectate prin ancheta de conjunctura din luna martie 2020, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +7%). In plus, dintre activitatile estimate ca urmand sa creasca, retinem: fabricarea produselor din tutun (sold conjunctural +32%), fabricarea altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural +24%), fabricarea substantelor si a produselor chimice (sold conjunctural +22%), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +20%).
In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere moderata a activitatii economice (sold conjunctural +9%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere moderata (sold conjunctural +6%).
Presedintele Klaus Iohannis a precizat, saptamana aceasta, in cadrul unei conferinte de presa, ca estimeaza o revenire la normal a economiei in circa 9 luni de zile. Specialistii au subliniat faptul ca este prima mentiune a unui orizont in ce priveste criza, dar atrag atentia ca unele tari mai dezvoltate preconizeaza deja perioade mult mai lungi necesare pentru redresarea economiei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<