Lucruri VITALE de stiut despre protectia muncii

protectia muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Stiati ca...

1) ...toti lucratorii din constructii sau cei care se ocupa cu intretinerea, repararea sau demolarea cladirilor sunt expusi riscului de a contacta o boala ce nu poate fi vindecata, ci doar prevenita – azbestoza? Azbestoza consta in deteriorarea plamanilor (acestia se micsoreaza, devin mai rigizi si capata un aspect de fagure de miere), cauza fiind inhalarea particulelor fine de azbest prezente in foarte multe elemente: pereti, dale de pardoseala sau de plafon, usi, pardoseli acoperite cu linoleum, acoperisuri, tubulatura de ventilatie, instalatii electrice, sisteme de incalzire etc.
De retinut ca boala poate aparea si la membrii familiei muncitorului respectiv, care pot dezvolta afectiunea in urma inspirarii particulelor de azbest care raman atasate pe hainele acestuia.

2) ...obligatiile lucratorului din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca trebuie mentionate nu numai in fisa individuala de instructaj, ci si in fisa postului, chiar daca postul respectiv nu ridica mari probleme? Pot fi mentiuni de genul: „Sa se prezinte la serviciu apt pentru lucru”, „Sa poarte echipamentul individual de protectie din dotare”, „Sa nu efectueze, in timpul lucrului, operatiuni pentru care nu este instruit corespunzator” etc.
Lipsa stabilirii prin fisa postului a atributiilor si raspunderilor ce revin lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca, corespunzator functiilor exercitate, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 de lei la 8.000 de lei, conform art. 39, alin. (4) din Legea nr. 319/2006.

3) ...un angajat care lucreaza la inaltime trebuie sa indeplineasca 5 conditii: 1. sa aiba varsta intre 18 si 55 de ani; 2. sa aiba viza medicala de la medicul de medicina muncii cu mentiunea expresa "apt pentru lucrul la inaltime", mentiune ce va fi inscrisa si in fisa individuala de instruire; 3. sa fie dotat cu echipament individual de protectie specific lucrului la inaltime; 4. sa dispuna de calificarea si experienta corespunzatoare; 5. sa fi fost instruit pentru a recunoaste riscurile, a cunoaste procedurile adecvate de lucru si a intelege sistemele de protectie?


Se considera lucru la inaltime activitatea desfasurata la minimum 2 metri inaltime, distanta masurata de la talpile picioarelor lucratorului pana la baza de referinta naturala (solul) sau pana la orice alta baza de referinta artificiala, baza fata de care nu exista pericolul caderii in gol.


Va simtiti relaxat doar pentru ca cele trei exemple de mai sus nu au legatura cu activitatea firmei dvs.? N-ar trebui. Articolul 6, alin.1 din Legea 319/2006 spune foarte clar: „Angajatorul are OBLIGATIA de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca.”

Dupa cum observati, nu se spune nimic despre domeniul de activitate al angajatorului, deci obligatia vizeaza pe absolut toata lumea. Iar “aspectele legate de munca” la care face referire articolul de lege includ tot felul de “fleacuri”, chiar si modul in care este pozitionat biroul unui angajat in raport cu ferestrele incaperii.
Nu va jucati cu aceste “fleacuri”! Inspectorii ITM le vaneaza si le sanctioneaza, bazandu-se tocmai pe usurinta cu care le tratati dvs.

Aflati aici ce inseamna de fapt Protectia Muncii! Aflati ce subtilitati ascunde legea, care sunt greselile pe care le puteti face si modul in care le puteti evita. Aflati ce documente va pot fi solicitate de inspectorii ITM, ce e bine sa faceti si ce e bine sa NU faceti in timpul controlului, cum sa evitati sanctiunile, cum sa procedati daca nu sunteti de acord cu rezultatele consemnate in procesul verbal. Nu va jucati cu protectia muncii! Clic aici!

Mihai Balescu
Editorialist www.legislatiamuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Atentie! Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada!
Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Scapati instantaneu de stresul
intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea pe stick „Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz” gasiti TOT!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
protectia muncii

Data aparitiei: 06 Octombrie 2009
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Lucruri VITALE de stiut despre protectia muncii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]