Controlul medical periodic. Cat timp trebuie pastrate vechile fise de aptitudini?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
23 Martie 2017
23 Martie 2017
Isabela Alexe
Isabela Alexe
control medical periodicfisa de aptitudini medicalessm 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Una dintre obligatiile angajatorilor este de a angaja numai persoane care, in urma examenului medical si a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute.

De asemenea, angajatorii mai sunt obligati sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii, potrivit art. 13 din Legea nr. 319/2006.
 

"HG 1425/2006, Art. 81 (4) Fisa de instruire individuala va fi pastrata de catre conducatorul locului de munca si va fi insotita de o copie a ULTIMEI fise de aptitudini completate de catre medicul de medicina muncii", dosarul medical, pastrat la stuctura de medicina muncii, contine Avizul medical (Fisa de aptitudine), va rugam sa ne spuneti daca fisele de aptitudine, cu exceptia ultimei, pot fi distruse. Pentru argumentarea raspunsului, va rugam sa indicati si art. din acte legislative, daca exista", intrebare extrasa din PortalSSM.ro.


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
 
In situatia unui control din partea inspectorilor de munca, dovada controlului medical este reprezentata de fisa de aptitudine completata de medicul de medicina muncii.
 
Frecventa examenului medical periodic este stabilita prin fisele intocmite conform modelului prevazut in Anexa nr. 1, H.G. nr. 355/2007 si poate fi modificata numai la propunerea medicului specialist de medicina muncii, cu informarea angajatorului.

IMPORTANT! Modificarea frecventei inseamna scurtarea perioadei de efectuare a controalelor periodice ca urmare a identificarii unor afectiuni medicale noi.
 
Examenul medical periodic se efectueaza anual, intervalul dintre doua verificari medicale periodice neputand depasi 12 luni (pct. 2, lit. c, Anexa 1 din H.G. nr. 315/2007).
 
Concluziile examenului medical periodic sunt materializate printr-o noua fisa de aptitudine.
 
ATENTIE: daca in situatia unei verificari se constata ca ultimul examen periodic a fost efectuat cu mai mult de 12 luni in urma, angajatorul poate fi amendat cu amenda de la 4.000 la 8.000 lei.
 
Nu este specificata in vreun act normativ distrugerea fiselor vechi, dar oricum existenta lor nu mai conteaza in conditiile in care exista ultima fisa de aptitudine valabila.

Sursa: PortalSSM

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]