In urma publicarii in Monitorul Oficial nr. 182 din 21 martie 2012 a Legii nr. 108/1999 privind infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, se modifica o serie de prevederi in ceea ce priveste procedura conform careia se desfasoara o inspectie in domeniul muncii. Se modifica, de asemenea, valoarea amenzilor care se aplica in cazul in care se incearca impiedicarea inspectorilor de munca sa exercite controlul ori sa efectueaze cercetarea evenimentelor potrivit prevederilor legale.
Redam mai jos continutul modificat, asa cum a fost acesta publicat in Monitorul Oficial:
"Articolul 20 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 20 - (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
a) impiedicarea in orice mod a inspectorilor de munca sa exercite, total sau partial, controlul ori sa efectueze cercetarea evenimentelor potrivit prevederilor legale prin orice actiune sau inactiune a conducatorului unitatii, a reprezentantului legal, a unui angajat, prepus ori a altei persoane aflate in locatiile supuse controlului, inclusiv refuzul persoanei gasite la locul de munca de a completa fisa de identificare sau de a da informatii despre evenimentul cercetat;
b) neindeplinirea sau indeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta;
c) nerespectarea de catre conducatorul unitatii, reprezentantul legal al acestuia, angajatii, prepusi sau alte persoane aflate in locatiile supuse controlului a obligatiei de a pune la dispozitia inspectorilor de munca, in termenul stabilit de acestia, documentele si informatiile solicitate, necesare controlului ori cercetarii evenimentelor.
(2) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute la alin. (1) se fac de catre inspectorii de munca. "
Va reamintim ca, inaintea acestei modificari, amenzile erau cuprinse intre 4.500 si 9.000 lei. Exista deja temeri formulate in legatura cu noile drepturi acordate inspectorilor de munca.
Mai exact, acestia au dreptul de a identifica, pe baza actelor care dovedesc identitatea sau pe baza altor documente, persoanele aflate in locurile de munca sau in alte locuri supuse controlului sau cercetarii evenimentelor si de a impune completarea fisei de identificare.
Mai mult decat atat, inspectorii de munca vor avea dreptul, potrivit noilor modificari, sa ia declaratii scrise, singur sau prezenta martorilor, salariatilor, angajatorilor si reprezentantilor legali ai acestora, precum si altor persoane care pot da informatii cu privire la obiectul controlului efectuat sau al evenimentului cercetat.
Unele voci si-au exprimat astfel ingrijorarea cu privire la aceasta posibilitate de a cere completarea unor declaratii fara sa fie obligatorie prezenta martorilor, mentionand ca exista un risc de crestere a abuzurilor in aceste situatii.