Daca in cazul companiilor private, astfel de salarii sunt inca tinute sub cheie, trecerea de la stat la privat a unor institutii si companii a facut ca incasarile care inainte puteau fi doar estimate, sa devina publice si sa uimeasca, in unele situatii, prin valori foarte mari.
Analistii in domeniu considera ca, in acest moment, un salariu la nivel de senior management din companiile inscrise in top 10 din sectorul energiei, e cuprins intre 300.000 - 350.000 euro pe an. Acelasi lucru se intampla si in cazul angajatilor din departamentul de senior management al celor mai mari companii de stat. Un exemplu in acest sens il reprezinta Marcel Piteiu, seful Romgaz, cu un venit lunar de 1.440 euro in 2009, aflandu-se la conducerea unei companii care desfasoara afaceri in valoare totala de circa 800 de milioane de euro.
In ceea ce priveste veniturile obtinute de angajatii companiilor multinationale, primul salariu facut public a fost cel incasat de Alexandra Gatej care a declarat un salariu lunar de 18.000 euro pe luna inainte de a prelua functia de sef al Departamentului Mediul de Afaceri Intern si International al Admininstratiei Prezidentiale.
Si Adrian Baicusi, fostul director general al Siemens Romania, si-a facut public salariul de 20.500 euro pe luna atunci cand a completat declaratia de avere in calitate de director general al Transelectrica. Un alt executiv cu incasari remarcabile este Doru Voicu, cu un salariu de 11.000 euro pe luna, conform declaratiei de avere completate inainte de preluarea functiei de consilier al ministrului economiei Adriean Videanu.
In multe cazuri, unii manageri accepta sa plece din cadrul companiilor si sa preia functii remunerate mai slab decat locurile de munca anterioare. Specialistii considera ca, in astfel de situatii, managerii respectivi au reusit sa atinga nivelul de confort si stabilitatea financiara dorita si isi permit astfel sa se concentreze asupra altor directii, obtinerea unor sume foarte mari de bani incetand sa mai fie obiectivul principal la locul de munca.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
In Bucuresti, anul trecut, cel mai mare salariu castigat i-a revenit lui Greg Konieczny, administrator al Fondului Proprietatea. Potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, salariul cel mai mare incasat de un avocat din Bucuresti este de 3 milioane de euro pe luna.