IMM-urile din Romania, tot mai interesate de integrarea digitalizarii in cadrul afacerilor

Ioana Pavel
Ioana Pavel
19 Ianuarie 2024
19 Ianuarie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
imm-uri digitalizaredigitalizare companii romania
IMM-urile din Romania, tot mai interesate de integrarea digitalizarii in cadrul afacerilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Un studiu recent a dezvaluit ca multe dintre companiile active, in sectoare precum industrie (prelucratoare, alimentara etc.) respectiv transport si depozitare au avut in 2023 un nivel mediu de digitalizare, conform propriilor evaluari, in timp ce pozitiile din topul digital au fost ocupate de firmele din telecomunicatii si tehnologie.
 
Studiul realizat de Cult Research pentru compania Life is Hard (LIH) a aratat ca, desi 84% dintre respondenti declarau ca au auzit despre programele nationale de digitalizare derulate in Romania, iar 27% ca au si aplicat la acestea, o buna parte - 26% dintre companiile aplicante - aveau in continuare dificultati in intelegerea nevoilor tehnologice ale propriilor companii si identificarea solutiilor adecvate, blocajul resimtit cel mai puternic fiind in agricultura.
 
"Obstacolele pe care companiile antreprenoriale le au in fata digitalizarii pot fi depasite cu eforturi cumulate din partea noastra, a industriei de IT, respectiv programe guvernamentale de educare a mediului antreprenorial. Ca sa urcam in topul DESI, unde Romania se afla la coada clasamentului, sunt necesare investitii. Consolidarea echipelor de consultanti tehnici cu competente de comunicare avansate ar fi o contributie pe care o aducem la educarea pietei, deoarece studiul Life is Hard arata limpede ca, in acest moment, majoritatea IMM-urilor nu au reprezentarea concreta a beneficiilor digitalizarii si nici disponibilitatea de a aloca resurse pentru a intelege procesele de transformare. In acelasi timp, programele publice de educatie pentru digitalizarea afacerilor derulate de statul roman si sincronizate cu eforturile noastre, ale industriei, ar fi benefice, iar recuperarea ecartului in digitalizare fata de tari vecine din regiunea CEE ar aduce cu certitudine puncte importante si atat de necesare de crestere a PIB-ului", potrivit Catalin Chis, antreprenor si director general al companiei, citat de Agerpres.
 
Conform LIH, IMM-urile care au depasit o parte din blocaje si au facut pasi relevanti in a-si automatiza mai multe procese interne (1 din 10, conform studiului) se declara multumite (75%) cu rezultatele obtinute in raport cu investitiile si asteptarile lor initiale, respectiv iau in calcul in bugetele pentru 2024 sume destinate digitalizarii.
 
De asemenea, studiul mai arata ca aproximativ jumatate dintre IMM-urile din Romania au implementat o solutie de digitalizare in ultimii 3 ani, iar cele mai frecvent utilizate sunt solutiile de contabilitate (57%), pontaj (43%), managementul vanzarilor (40%) si securitate cibernetica (38%).
 
Desi intr-un ritm mai lent, IMM-urile incep sa perceapa digitalizarea ca pe un proces care aduce crestere si plus valoare, daca depaseste simpla renuntare la hartie si include componente de automatizare, dublate de un nivel crescut de securitate cibernetica.
 
"Peste 70% dintre companiile intervievate declara ca iau in calcul pentru 2024 bugete destinate transformarii digitale a organizatiilor lor, chiar daca nivelul bugetat nu este cel ideal. Intentia arata ca managerii sunt constienti ca digitalizarea are puterea sa potenteze afacerile, chiar daca nu stiu exact care ar fi beneficiile", spune Chis.
 
Life is Hard puncteaza principalele cinci tendinte pe care piata le are de urmarit in 2024, pentru a creste ritmul digitalizarii IMM-urilor din Romania, prima fiind preferinta pentru modelul de lucru de tip abonament.
 
Concret, exista un interes crescut pentru modele de pret bazate pe abonament, care ofera predictibilitate si accesibilitate financiara, in locul platilor unice mari sau a costurilor ascunse. 37% dintre participantii la studiu mentioneaza costurile cu solutiile digitale ca fiind o provocare pentru companiile lor si isi doresc transparenta maxima in relatia cu furnizorul lor.
 
Precizam si ca industria IT are nevoie de o noua etapa de dezvoltare de competente: soft skills. Potrivit studiului, creste cererea pentru specialisti IT care nu doar ca au competente tehnice, ci si abilitati de a analiza, intelege si explica nevoile de afaceri ale IMM-urilor. Ghidarea echipelor clientului pe tot parcursul procesului este un aspect vital in implementarea solutiilor digitale, iar investitiile in acest domeniu din partea jucatorilor din IT care furnizeaza solutii de digitalizare si automatizare de procese devin un must-have in 2024.
 
"Cresterea nivelului de digitalizare al IMM-urilor in Romania depinde de patru factori importanti: imbunatatirea nivelului de literatie digitala a antreprenorilor romani, formarea unor specialisti in domeniul IT cu abilitati de analiza a nevoilor si design de solutii adaptate acestor nevoi, cresterea increderii antreprenorilor fata de companiile de IT pentru a se deschide mai mult, respectiv adaptarea solutiilor la bugetele disponibile din partea IMM-urilor. Practic, mediul antreprenorial romanesc are nevoie de programe ample de educatie digitala, care sa porneasca de la cresterea constientizarii nevoilor de digitalizare din companie", explica Paul Acatrini, Managing Partner Cult Research...mai multe pe Agerpres >>> 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]