Reprezentantii intreprinzatorilor mici si mijlocii apreciaza ca in Romania sunt circa 250.000 de firme care au avut pierderi anul trecut si ca o parte dintre acestea vor intra in faliment din cauza introducerii impozitului de 3% pe veniturile de pana in 65.000 de euro.
"Cerem Ministerului Finantelor sa realizeze un studiu de impact pentru ca anul trecut 250.000 de firme au avut pierdere. O mare parte sunt pe pierderi efective, nu contabile. Daca acestor firme le pui impozit pe venit le fortezi fie sa-si diminueze activitatea, fie spre faliment. La acestea se adauga peste 100.000 de firme cu profit zero. Daca doar 10% dintre aceste firme ar intra in faliment si daca luam o medie de doi angajati pe o firma, asta inseamna 100.000 de someri, zeci de mii de firme care nu platesc TVA, impozite, CAS etc", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.
El a aratat organizatia pe care o conduce nu a fost consultata la elaborarea modificarilor Codului Fiscal.
" Am parcurs aceasta ordonanta, si salutam faptul ca se incearca sa se mareasca baza de impozitare si sa se aduca o anumita predictibilitate a masurilor fiscale. Problema este insa ca introducerea impozitului de 3% la firme care au venituri de pana la 65.000 de euro s-a facut fara un studiu de impact. Poate o astfel de analiza ne arata ca pierdem mai mult decat castigam", a adaugat Nicolescu.
Guvernul a decis marti reducerea plafonului veniturilor pentru microintreprinderi de la 100.000 euro la 65.000 euro, echivalent in lei, iar toate firmele cu capital privat care nu depasesc acest plafon vor fi obligate sa plateasca impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 februarie 2013.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Limita veniturilor pentru care se intra in sistemul microintreprinderilor va fi de 65.000 euro, in loc de 100.000 euro, fiind eliminata conditia pentru firme de a avea intre unu si noua salariati.
Totodata, pentru microintreprinderile care se incadrau in aceste venituri la 31 decembrie nu va mai fi optionala alegerea sistemului de impozitare (impozit pe profit sau pe venit), ci va fi obligatorie aplicarea impozitarii pe veniturile realizate.
Pentru anul 2013, sunt obligate sa treaca pe acest sistem de impunere de la 1 februarie si firmele platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie aveau afaceri de cel mult 65.000 de euro.
Totodata, firmele care platesc impozit pe profit sunt obligate sa treaca la plata impozitului pe venit din anul fiscal urmator, daca se incadreaza in conditiile microintreprinderii.
Societatile nou infiintate vor trebui sa plateasca impozit pe venit din primul an fiscal.
Sursa: descarc.ro