Editorial, 04.08.2008 - Gabriela Chirazof
Pentru ca ne aflam in plina perioada a concediilor de odihna, m-am hotarat ca astazi sa discutam despre durata acestora.
Stim ca orice angajat din Romania care presteaza munca in baza unui contract individual de munca beneficiaza de concediu de odihna platit.
Art. 140 alin. (1) din Codul muncii prevede ca durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Potrivit Contractului colectiv unic la nivel national pe anii 2007-2010 salariatii au dreptul in fiecare an calendaristic la un concediu de odihna platit, de minimum 21 de zile lucratoare, cu exceptia salariatilor sub 18 ani, care beneficiaza de un concediu de odihna de 24 zile lucratoare si a celor nou angajati care pentru primul an de activitate au dreptul la un concediu de minim 20 de zile lucratoare.
Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic. Astfel, s-a aratat in doctrina ca este firesc ca salariatii care nu au prestat munca pe parcursul anului calendaristic din motive de sanatate sau ca urmare a concediilor fara plata sa nu beneficieze de concediu de odihna, cu atat mai mult cu cat acest drept este acordat tocmai pentru refacerea capacitatii de munca.
Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
Concedierea perfect legala
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Odata cu abrogarea alineatul (4) al art. 140 din Codul muncii prin O.U.G. nr. 65/2005 si salariatii angajati cu contract de munca cu timp partial beneficiaza de aceeasi durata a concediului de odihna ca si cei incadrati cu contracte individuale de munca cu norma intreaga.
Anumite categorii de salariati beneficiaza de concedii de odihna suplimentare. Astfel, art. 142 din Codul muncii statueaza ca „Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.”
__________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
__________________________________________________________________