S-a modificat legislatia muncii! Cu ce OBLIGATII si probleme noi se vor confrunta angajatorii in 2024 si care sunt solutiile?

modificare legislatia munciiobligatii angajatori 2024solutii legislatia muncii
S-a modificat legislatia muncii! Cu ce OBLIGATII si probleme noi se vor confrunta angajatorii in 2024 si care sunt solutiile?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stimate angajator, legislatia muncii este in continua schimbare, asa ca este necesar sa fiti la curent cu cele mai noi modificari in domeniu.
 
Iata la ce intrebari trebuie sa gasiti raspunsuri:
  1. Salariatii care urmeaza sa indeplineasca conditiile pentru acordarea pensiei la limita de varsta mai pot cumula pensia cu salariul? 
  2. Un comportament care poate fi incadrat ca hartuire trebuie sanctionat chiar daca a fost savarsit fara intentie?
  3. Ce avantaje au firmele care acorda salariatilor tichete de activitati casnice?
  4. Cat de mare trebuie sa fie majorarea salariilor in cazul angajatilor care au fost platiti cu salariul minim in ultimele 24 de luni?
  5. Ce motive invoca, mai nou, casele de sanatate pentru a respinge cererile de recuperare a indemnizatiilor pentru concedii medicale?
 
Sunt doar cateva dintre intrebarile foarte actuale generate de noile acte normative emise la sfarsitul anului trecut (Legea nr. 360/2023, HG nr. 970/2023) sau care produc efecte incepand cu 1 ianuarie (Codul muncii, art. 164 alin. 21, legat de majorarea salariilor minime in firma). 
 
Vestea buna este ca puteti afla intr-o singura zi toate raspunsurile! Participati pe 13 martie la Seminarul National de Legislatia Muncii, sustinut de specialistele Raluca Dimitriu si Rodica Mantescu la Crowne Plaza Bucuresti, axat pe rezolvarea dificultatilor punctuale care apar in practica, detalii AICI >>>
 
Va invitam sa va inscrieti chiar acum! Tematica evenimentului este una extrem de bogata, veti beneficia de solutii profesioniste pentru o multime de situatii cu care in mod sigur va veti confrunta in perioada urmatoare. 
 
 
O confuzie periculoasa pe care o pot face angajatii care se pregatesc sa iasa la pensie
 
Incepand cu 1 ianuarie 2024, conform noii legi a pensiilor (Legea nr. 360/2023, art. 46 alin. 2), persoanele care indeplinesc conditiile sa iasa la pensie pentru limita de varsta pot sa aleaga: fie sa faca acest lucru (sa iasa la pensie), fie sa isi continue activitatea, cu acordul anual al angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani.
 
Dar atentie!  Din prevederea de mai sus ca, nu rezulta ca salariatii pot sa solicite angajatorului sa continue activitatea in firma  urmand ca, in cazul in care acesta e de acord, ei sa beneficieze  cumulat atat de pensie cat si de salariu.
 
Art. 46 alin. (2) nu se refera nicicum la cumularea pensiei cu salariul. El spune doar ca angajatul are posibilitatea sa isi amane iesirea la pensie si sa isi continue activitatea la angajatorul lui actual, pe acelasi contract de munca, pana la varsta de 70 de ani. Nicio treaba asadar cu iesirea la pensie, aceasta este o chestiune complet separata! Detalii la Seminar AICI >>>
 
 
Art. 164 alin. (21) din Codul muncii creeaza o situatie fara iesire pentru angajatori!
 
 
Salariul de baza minim brut pe tara poate fi acordat unui salariat doar o perioada de 24 luni. Codul muncii reglementeaza obligatia angajatorilor de a acorda, dupa expirarea perioadei de 24 luni, un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara fara sa stabileasca cuantumul cu care se majoreaza salariul. 
 
Problema este ca orice modificare a contractului de munca (inclusiv majorarea salariului, in cazul de fata) se poate face doar cu acordul salariatului! Si se creeaza astfel o situatie fara iesire: pe de o parte, angajatorul trebuie sa-i majoreze salariul de baza, intrucat asa prevede art. 164 alin. (21) din Codul muncii, dar, pe de alta parte, exista posibilitatea sa nu ajunga la o intelegere cu salariatul privind cuantumul majorarii.
 
Legiuitorul nu a luat in calcul aceasta situatie si il pune, iata, pe angajator in postura de a nu-si putea indeplini obligatia legala! Ce sanctiuni poate aplica inspectorul de munca in aceasta situatie?
 
Salariatii care cumuleaza doua sau mai multe contracte individuale de munca aflati in concediu medical nu pot presta activitate la niciunul dintre angajatori. Ce risca angajatorul daca salariatul presteaza activitate la alt loc de munca in timp ce la el salariatul se afla in concediu medical? Detalii la Seminar AICI >>>
 
 

Tematica Seminarului National de Legislatia Muncii

 
 
1. Noutati legislative. Explicatii 
 
Salariul de baza in cazul salariatilor cu vechime de 24 luni
Obligatiile angajatorilor in ceea ce priveste educatia timpurie a copiilor angajatilor 
Alte acte normative recente in domeniul raporturilor de munca
 
2. Concedii medicale. Motive invocate de casele de sanatate pentru respingerea cererilor de recuperare
 
3. Tichete de activitati casnice 
 
4. Hartuirea la locul de munca 
 
Cum sa echilibram drepturile si interesele concurente ale victimei si ale presupusului hartuitor
Procedura investigarii actelor de hartuire
Modificarea regulamentului intern – prevederi obligatorii
Corelatii legislative
 
5. Incetarea contractului de munca 
 
Ramanerea in activitate pana la varsta de 70 de ani, potrivit noii legi a pensiilor
Executarea hotararii de reincadrare a salariatului concediat nelegal
 
Participati pe 13 martie la Seminarul National de Legislatia Muncii, sustinut de specialistele Raluca Dimitriu si Rodica Mantescu la Crowne Plaza Bucuresti, axat pe rezolvarea dificultatilor punctuale care apar in practica, detalii AICI >>>
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificare legislatia munciiobligatii angajatori 2024solutii legislatia muncii

Data aparitiei: 14 Februarie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

S-a modificat legislatia muncii! Cu ce OBLIGATII si probleme noi se vor confrunta angajatorii in 2024 si care sunt solutiile? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]