Stimate angajator, legislatia muncii este in continua schimbare, asa ca este necesar sa fiti la curent cu cele mai noi modificari in domeniu.
Iata la ce intrebari trebuie sa gasiti raspunsuri:
- Salariatii care urmeaza sa indeplineasca conditiile pentru acordarea pensiei la limita de varsta mai pot cumula pensia cu salariul?
- Un comportament care poate fi incadrat ca hartuire trebuie sanctionat chiar daca a fost savarsit fara intentie?
- Ce avantaje au firmele care acorda salariatilor tichete de activitati casnice?
- Cat de mare trebuie sa fie majorarea salariilor in cazul angajatilor care au fost platiti cu salariul minim in ultimele 24 de luni?
- Ce motive invoca, mai nou, casele de sanatate pentru a respinge cererile de recuperare a indemnizatiilor pentru concedii medicale?
Sunt doar cateva dintre intrebarile foarte actuale generate de noile acte normative emise la sfarsitul anului trecut (Legea nr. 360/2023, HG nr. 970/2023) sau care produc efecte incepand cu 1 ianuarie (Codul muncii, art. 164 alin. 21, legat de majorarea salariilor minime in firma).
Vestea buna este ca puteti afla intr-o singura zi toate raspunsurile! Participati pe 13 martie la Seminarul National de Legislatia Muncii, sustinut de specialistele Raluca Dimitriu si Rodica Mantescu la Crowne Plaza Bucuresti, axat pe rezolvarea dificultatilor punctuale care apar in practica, detalii AICI >>>
Va invitam sa va inscrieti chiar acum! Tematica evenimentului este una extrem de bogata, veti beneficia de solutii profesioniste pentru o multime de situatii cu care in mod sigur va veti confrunta in perioada urmatoare.
O confuzie periculoasa pe care o pot face angajatii care se pregatesc sa iasa la pensie
Incepand cu 1 ianuarie 2024, conform noii legi a pensiilor (Legea nr. 360/2023, art. 46 alin. 2), persoanele care indeplinesc conditiile sa iasa la pensie pentru limita de varsta pot sa aleaga: fie sa faca acest lucru (sa iasa la pensie), fie sa isi continue activitatea, cu acordul anual al angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani.
Dar atentie! Din prevederea de mai sus ca, nu rezulta ca salariatii pot sa solicite angajatorului sa continue activitatea in firma urmand ca, in cazul in care acesta e de acord, ei sa beneficieze cumulat atat de pensie cat si de salariu.
Art. 46 alin. (2) nu se refera nicicum la cumularea pensiei cu salariul. El spune doar ca angajatul are posibilitatea sa isi amane iesirea la pensie si sa isi continue activitatea la angajatorul lui actual, pe acelasi contract de munca, pana la varsta de 70 de ani. Nicio treaba asadar cu iesirea la pensie, aceasta este o chestiune complet separata!
Detalii la Seminar AICI >>>
Art. 164 alin. (21) din Codul muncii creeaza o situatie fara iesire pentru angajatori!
Salariul de baza minim brut pe tara poate fi acordat unui salariat doar o perioada de 24 luni. Codul muncii reglementeaza obligatia angajatorilor de a acorda, dupa expirarea perioadei de 24 luni, un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara fara sa stabileasca cuantumul cu care se majoreaza salariul.
Problema este ca orice modificare a contractului de munca (inclusiv majorarea salariului, in cazul de fata) se poate face doar cu acordul salariatului! Si se creeaza astfel o situatie fara iesire: pe de o parte, angajatorul trebuie sa-i majoreze salariul de baza, intrucat asa prevede art. 164 alin. (21) din Codul muncii, dar, pe de alta parte, exista posibilitatea sa nu ajunga la o intelegere cu salariatul privind cuantumul majorarii.
Legiuitorul nu a luat in calcul aceasta situatie si il pune, iata, pe angajator in postura de a nu-si putea indeplini obligatia legala! Ce sanctiuni poate aplica inspectorul de munca in aceasta situatie?
Salariatii care cumuleaza doua sau mai multe contracte individuale de munca aflati in concediu medical nu pot presta activitate la niciunul dintre angajatori. Ce risca angajatorul daca salariatul presteaza activitate la alt loc de munca in timp ce la el salariatul se afla in concediu medical?
Detalii la Seminar AICI >>>
Tematica Seminarului National de Legislatia Muncii
1. Noutati legislative. Explicatii
Salariul de baza in cazul salariatilor cu vechime de 24 luni
Obligatiile angajatorilor in ceea ce priveste educatia timpurie a copiilor angajatilor
Alte acte normative recente in domeniul raporturilor de munca
2. Concedii medicale. Motive invocate de casele de sanatate pentru respingerea cererilor de recuperare
3. Tichete de activitati casnice
4. Hartuirea la locul de munca
Cum sa echilibram drepturile si interesele concurente ale victimei si ale presupusului hartuitor
Procedura investigarii actelor de hartuire
Modificarea regulamentului intern – prevederi obligatorii
Corelatii legislative
5. Incetarea contractului de munca
Ramanerea in activitate pana la varsta de 70 de ani, potrivit noii legi a pensiilor
Executarea hotararii de reincadrare a salariatului concediat nelegal
Participati pe 13 martie la Seminarul National de Legislatia Muncii, sustinut de specialistele Raluca Dimitriu si Rodica Mantescu la Crowne Plaza Bucuresti, axat pe rezolvarea dificultatilor punctuale care apar in practica, detalii AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stabilirea sanctiunilor disciplinareIntrebare: Conform art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in functie de gravitatea abaterii, luand in considerare criterii precum comportamentul general in serviciu al salariatului si eventualele sanctiuni disciplinare aplicate anterior acestuia. In cazul unui salariat impotriva caruia, pe parcursul activitatii, au fost formulate mai multe plangeri legate de comportamentul sau, care insa nu au facut obiectul unei cercetari disciplinare, ori care a fost anterior...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie cu reducerea varstei standard de pensionare. Incetare CIMIntrebare: Vin cu rugamintea de a ne clarifica urmatoarea situatie. In cadrul unitatii noastre scolare avem o salariata nascuta la data de 06.01.1964 care si-a depus dosarul de pensionare incepand cu data de 01.09.2024, avand o vechime de 42 de ani in munca. In luna decembrie a i s-a comunicat decizia de pensionare. Intrebare: Salariata isi poate continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare fara suspendarea pensiei? Ce optiuni avem ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<