Spania prelungeste restrictiile temporare impuse lucratorilor romani

Spaniapiata munciilucratori romanirestrictiirestrictionarea accesului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Comisia Europeana a aprobat o cerere transmisa de autoritatile spaniole la 13 decembrie 2012 privind prelungirea restrictionarii temporare a accesului lucratorilor romani la piata fortei de munca din Spania pana la 31 decembrie 2013, din cauza perturbarilor grave care afecteaza piata fortei de munca din aceasta tara. Aceste restrictii nu pot fi mentinute dupa sfarsitul anului 2013, intrucat restrictiile temporare impuse liberei circulatii a lucratorilor romani si bulgari trebuie anulate in toate statele membre incepand cu 1 ianuarie 2014.

Decizia Comisiei se bazeaza pe o clauza specifica de salvgardare din Tratatul de aderare a Bulgariei si Romaniei incheiat in 2005. Aceasta clauza permite statelor membre care au ridicat restrictiile impuse lucratorilor din Bulgaria si Romania sa le restabileasca ulterior, in caz de perturbari grave ale pietei fortei de munca din statele respective, sub rezerva acordului din partea Comisiei.

Spania si-a deschis piata fortei de munca pentru lucratorii romani si bulgari in 2009, dar in august 2011 Comisia a autorizat Spania sa restrictioneze temporar libera circulatie a lucratorilor romani pana la 31 decembrie 2012 (a se vedea IP/11/960 si MEMO/11/554).

"De la jumatatea anului 2011, cand au fost reintroduse restrictiile privind accesul lucratorilor romani la piata fortei de munca, situatia economica si cea a pietei fortei de munca din Spania s-a inrautatit si mai mult. Am ferma convingere ca libera circulatie a muncitorilor trebuie promovata si ca restrictiile impuse acesteia nu rezolva problema ratei ridicate a somajului. Cu toate acestea, piata fortei de munca din Spania a fost foarte grav afectata de criza si, prin urmare, Comisia a fost de acord cu aceasta masura temporara", a declarat László Andor, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale şi incluziune. "Vom continua sa monitorizam indeaproape piata fortei de munca din Spania si nu vom ezita sa modificam sau sa revocam aceasta decizie de indata ce evolutia pietei spaniole a fortei de munca o va permite.in acelasi timp, trebuie ca si Romania, la randul sau, sa ia masuri adecvate pentru a stimula crearea de locuri de munca.Pentru a ameliora situatia ocuparii fortei de munca, incurajez ambele tari sa implementeze masurile prevazute in pachetele privind ocuparea fortei de munca si tineretul, prezentate de Comisie in acest an."
    
    
Spania detine recordul in ceea ce priveste atat rata somajului in general (26,2%, fata de 22,7% cu un an in urma), cat si somajul in randul tinerilor (55,9%) (cifre din octombrie 2012). La nivelul UE, rata medie a somajului este de 10,7%, iar in randul tinerilor, de 23,4%. Deoarece toate regiunile din Spania sunt afectate de niveluri ridicate ale somajului, perturbarile de pe piata fortei de munca nu sunt limitate la o anumita regiune.

In prezent, in Spania locuiesc 913 000 de romani (septembrie 2012), ceea ce reprezinta 17% din populatia de origine straina din Spania si indica o crestere anuala de 12 000. in conformitate cu Sondajul privind forta de munca in UE, rata somajului in randul romanilor din Spania este foarte ridicata, afectand 36,4% din populatia activa din punct de vedere economic, in comparatie cu 23,3% in cazul cetatenilor spanioli. Rata ocuparii fortei de munca in randul cetatenilor romani in varsta de munca (15-64) este de numai 50,8%.
    
Comisia va monitoriza situatia pietei fortei de munca din Spania prin intermediul actualizarilor furnizate de autoritatile spaniole o data la trei luni si isi rezerva dreptul de a abroga, in orice moment, decizia de restrictionare a accesului la piata fortei de munca, in functie de evolutiile constatate.

Comisia urmeaza sa notifice aceasta decizie Consiliului de ministri al UE. Statele membre au la dispozitie doua saptamani pentru a solicita Consiliului sa modifice sau sa anuleze decizia Comisiei.
    

Context

Libera circulatie a lucratorilor este una dintre libertatile fundamentale garantate de Tratatul UE. Ea permite cetatenilor UE sa se deplaseze liber in orice stat membru pentru a lucra (fara sa aiba nevoie de un permis de lucru) si sa locuiasca acolo in acest scop.

Cu toate acestea, Tratatul din 2005 privind aderarea Bulgariei si a Romaniei la UE prevede ca, pentru o perioada de tranzitie de maximum sapte ani, statele membre au posibilitatea de a restrictiona partial sau total accesul lucratorilor din Bulgaria si Romania la pietele respective ale fortei de munca. Perioada de tranzitie este impartita in trei etape diferite ("2-plus-3-plus-2"). in cursul fiecareia dintre aceste etape se aplica conditii diferite. Cea de-a treia (si ultima) etapa a inceput la 1 ianuarie 2011 si se va incheia irevocabil la 31 decembrie 2013.

Orice restrictionare a liberei circulatii a lucratorilor constituie o derogare de la o libertate fundamentala garantata de dreptul UE, care trebuie autorizata in mod explicit de dreptul UE.Masurile tranzitorii din Tratatul de aderare permit astfel de derogari, insa acestea sunt limitate in timp.
    
Restrictionarea accesului lucratorilor romani la piata fortei de munca din Spania pana la 31 decembrie 2013 se aplica in toate sectoarele si regiunile, dar nu-i afecteaza pe romanii care erau deja activi pe piata spaniola a fortei de munca la 22 iulie 2011.

Lucratorii din Romania se bucura in prezent de toate drepturile legate de libera circulatie in 16 state membre (Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Irlanda, Grecia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda si Suedia). Nu se aplica restrictii intre Romania si Bulgaria.

Dintre celelalte 9 state membre (Belgia, Germania, Spania, Franta, Luxemburg, Malta, tarile de Jos, Austria si Regatul Unit), unele au simplificat conditiile sau procedurile de acces la piata fortei de munca, in comparatie cu conditiile si procedurile aplicate inaintea aderarii.
    
    
In general, potrivit raportului Comisiei din noiembrie 2011, Evolutii economice si sociale in Europa 2011 (p. 274), libera circulatie a lucratorilor a avut un impact economic pozitiv la nivelul UE si a generat crestere economica in tarile-gazda. Raportul respectiv atrage atentia asupra unor estimari potrivit carora fluxurile de populatie din Republica Ceha, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Slovenia, Slovacia, Bulgaria si Romania in perioada 2004-2009 au avut un impact de pana la 0,9% asupra nivelului productiei potentiale a statelor membre UE-15.

Sursa: Comisia Europeana

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Spaniapiata munciilucratori romanirestrictiirestrictionarea accesului

Data aparitiei: 03 Ianuarie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Spania prelungeste restrictiile temporare impuse lucratorilor romani Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]