Abuzurile comise de angajatori pot fi oprite doar daca angajatii depun plangeri

forme legale de muncamunca in strainatateabuzuri angajatorireclamatii angajati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a explicat recent ca orice eventual abuz din partea angajatorilor romani sau straini poate fi oprit numai daca angajatii fac plangeri catre autoritati. 
 
Ministrul a facut referire la la protejarea drepturilor muncitorilor romani in tara si in strainatate, pornind de la cazul celor 2.000 de lucratori romani plecati recent recent in Germania.
 
"Orice eventual abuz al angajatorilor (germani, romani etc., practic indiferent unde muncesc romanii) trebuie stopat, dar nu se pot stopa aceste abuzuri decat in masura in care angajatii romani, pe langa faptul ca este bine sa plece cu forme legale, fac plangeri. Si le asuma, nu le trimit anonime. Am cerut atasatilor de munca sa solicite institutiilor de control din aceste tari sa fie afisat, la vedere, un Formular de sesizari in limba romana", a scris Violeta Alexandru, citata de Mediafax.
 
De asemenea, ministrul Muncii transmite cetatenilor romani care pleaca la munca in strainatate sa fie atentie la ceea ce se stipuleaza in contractele pe care le semneaza.
 
"De zile bune sunt atenta, cer informatii despre romanii care au plecat sau urmeaza sa plece la munca in Germania, prima tara europeana care a relaxat conditiile de intrare in tara, la munca, pentru muncitorii agricoli sezonieri. Nu m-am grabit sa comunic, am cerut si verificat informatii din sursa directa/oficiala. Am inteles ca decizia a peste 2.000 de romani a fost sa plece sa lucreze in diferite landuri din Germania, fiindu-le permis acest lucru. Cum au plecat cel putin cei care au plecat pana acum anume fiind contactati direct, ei, rudele acestora sau prin diferite persoane de contact, de catre angajatorii din Germania fara sa solicite sprijin de la Agentiile (private) de Plasare a Fortei de Munca reprezinta tot decizia acestor oameni. Fiecare stie ce este mai bine pentru sine. Eu spun doar ca bine este sa plece cu forme legale, sa aiba grija ce contracte semneaza, sa se informeze inainte sa plece. Nu pot sa nu o spun si aici: indiferent unde lucreaza (sunt oameni care lucreaza in prezent peste tot in Romania; merg la lucru in fiecare zi) toti cei care muncesc trebuie sa isi ia toate masurile de preventie si de protectie in aceasta perioada", a mentionat Violeta Alexandru, potrivit aceleiasi surse.
 
In context, aceasta a subliniat ca a cerut Inspectoratelor Teritoriale de Munca sa verifice in aceasta perioada si in general orice abuz reclamat de salariatii romani:
 
" (...) promovez in paralel cu importanta muncii cu forme legale si obligatiile pe care - daca oamenii au apelat la acestea - Agentiile de Plasare de Forta de Munca le au pentru asigurarea legalitatii la plecare. Anume trebuie sa se asigure ca in contractele romanilor pe care ii asista sunt toate clauzele prevazute de legea romaneasca referitoare la munca sezoniera in strainatate. Orice abuz sesizat inainte de plecare trebuie imediat comunicat Inspectoratelor Teritoriale de Munca, entitati carora le-am subliniat, intr-o recenta videoconferinta la nivelul tarii, ca trebuie sa acorde atentie pentru verificarea respectarii legii in acest domeniu, in general si in aceasta perioada, in special. Pe hartie, legislatia este cuprinzatoare, la acest capitol. Tin sa se respecte!”.
 
In ce priveste controlarea respectarii legislatiei locale privind lucratorii romani din Germania,  Violeta Alexandru a anuntat ca a inceput discutii cu Ministerul Muncii din Germania.
 
"Controlul privind respectarea legislatiei romanesti la semnarea contractului (care se semneaza doar dupa ce el este tradus in limba romana pentru a fi cunoscut de angajat) revine ITM din Romania; controlul la fata locului, in Germania, de exemplu, revine institutiei de control din landul unde se afla angajatorul/locul de munca. Pentru ca mi se pare - mai mult ca oricand - importanta o coordonare intre cele doua tari (cum de altfel mi se pare, in general, cu tarile in care avem comunitati importante de romani la munca) am intrat in dialog cu Ministerul Muncii din Germania. Este primul Minister cu care incep seria discutiilor. Trebuie plecat cu forme legale de munca in strainatate. Si in Romania, la fel, trebuie sa se lucreze cu forme legale. Pentru a diminua sansele unor situatii surpriza la fata locului, la locul de munca (este valabil mai ales pentru cei care pleaca pentru prima data; aflu ca sunt romani care pleaca de mai multi ani la acelasi angajator si, deci, comunica direct) se poate apela, asadar, la entitati care s-au inregistrat oficial si au asumat ca acorda asistenta pentru plecarea romanilor, la munca, in strainatate. Nu are nimeni obligatia sa plateasca acest serviciu, decizia apartine fiecaruia", a adaugat Violeta Alexandru. 


 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
forme legale de muncamunca in strainatateabuzuri angajatorireclamatii angajati

Data aparitiei: 23 Aprilie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Abuzurile comise de angajatori pot fi oprite doar daca angajatii depun plangeri Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]