UE a adoptat masuri noi pentru conditii mai bune pentru sezonieri si alti lucratori mobili

lucratori sezonierimuncitori sezonierilucratori mobiliconditii de munca sezonieri
UE a adoptat masuri noi pentru conditii mai bune pentru sezonieri si alti lucratori mobili
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale saluta adoptarea in luna octombrie 2020 a Concluziilor Consiliului Uniunii Europene pe tema imbunatatirii conditiilor de munca si de viata ale lucratorilor sezonieri si ale altor lucratori mobili (in continuare ”Concluziile”). 
 
Potrivit Ministerului Muncii, concluziile corespund demersurilor constante si active ale Romaniei la nivel european pentru promovarea si asigurarea protectiei necesare lucratorilor sezonieri in statele membre, in special pe fondul dificultatilor intampinate de acestia in desfasurarea activitatii, precum si vulnerabilitatilor evidentiate in contextul pandemiei de COVID-19.
 
“Autoritatile romane au colaborat indeaproape cu Presedintia germana a Consiliului UE in procesul de elaborare si negociere a Concluziilor in vederea reflectarii intr-o masura cat mai consistenta a elementelor de preocupare si interes pentru Romania, cu accent pe recunoasterea rolului esential al lucratorilor sezonieri in buna functionare a pietei unice si a economiilor statelor membre si, respectiv, pe necesitatea unor actiuni suplimentare in directia protejarii acestora”, se arata in comunicatul oficial. 
 
Concluziile reflecta o serie de principii fundamentale si actiuni pentru asigurarea protectiei acestei categorii de lucratori atat in ceea ce priveste conditiile de munca si de viata, inclusiv sanatatea si securitatea la locul de munca, cat si in privinta unei mai bune coordonari a sistemelor de securitate sociala din statele membre. 
 
Printre principiile enuntate in textul Concluziilor se regasesc aspecte promovate prioritar de Romania, precum necesitatea informarii, de o maniera clara si transparenta, a lucratorilor sezonieri asupra drepturilor si obligatiilor care le revin, inclusiv asupra masurilor de siguranta si protectie in contextul pandemiei, respectiv, asigurarea egalitatii de tratament a acestora in raport cu lucratorii din statele gazda. 
“De asemenea, Concluziile adoptate vizeaza actiuni consolidate din partea statelor membre si a institutiilor europene pentru aplicarea corecta si integrala a legislatiei europene si nationale relevante, precum si pentru facilitarea cooperarii in scopul prevenirii situatiilor de exploatare a lucratorilor si pentru schimbul de bune practici.
 
Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale vor continua sa promoveze la nivel european si bilateral necesitatea respectarii drepturilor de care beneficiaza lucratorii sezonieri si alti lucratori romani care isi desfasoara activitatea in afara tarii, atat in contextul pandemiei de COVID-19, cat si pe termen lung. 
(…)
In baza constatarilor vizand dificultatile cu care se confrunta lucratorii sezonieri, Concluziile solicita statelor membre sa ofere lucratorilor sezonieri informatii relevante cu privire la drepturile si obligatiile lor, precum si la masurile de siguranta in contextul pandemiei de COVID-19, in propria lor limba, in special daca este vorba despre o limba oficiala a UE, sau intr-o limba pe care o inteleg ori despre care se poate presupune in mod rezonabil ca o inteleg. Aceste informatii trebuie comunicate celor vizati intr-un mod clar si transparent.
 
De asemenea, textul Concluziilor pune accentul pe cresterea transparentei in ceea ce priveste raspunderea in cazul lanturilor de subcontractare, astfel incat lucratorii mobili si autoritatile nationale sa fie in masura sa identifice persoana sau entitatea responsabila din punct de vedere juridic pentru solutionarea cererilor lor.
 
Elemente importante privesc si agentiile de munca temporara si de recrutare. Astfel, Concluziile mentioneaza posibilitatea stabilirii unor cerinte specifice pentru activitatea acestor agentii, astfel incat acestea sa respecte standarde de calitate in conformitate cu legislatia nationala si europeana si sa nu impuna lucratorilor taxe excesive sau ilegale.
 
In acelasi timp, conform Concluziilor, aceste agentii ar trebui sa ofere lucratorilor in scris, in limba proprie sau intr-o limba pe care lucratorii o inteleg si intr-un mod clar si transparent, informatii referitoare la urmatoarele aspecte: compania utilizatoare, perioada de angajare, principiile de remunerare – inclusiv calculul complet, precum si posibilele deduceri automate, cum ar fi chiria, costurile de cazare sau echipamentul de protectie necesar –, conditiile de lucru, inclusiv drepturile si obligatiile partilor in cazul incetarii activitatii, serviciile de consiliere specifice, reglementarile si drepturile in materie de securitate sociala, inclusiv asigurarea de sanatate, transportul, cazarea si serviciile de catering.
 
Concluziile abordeaza, totodata, subiectul dependentei lucratorilor sezonieri de angajatorii lor, statele membre fiind chemate sa examineze modalitati de eliminare a acestei dependente si sa urmareasca asigurarea pentru lucratori a unor servicii de cazare, transport si catering corespunzatoare unui nivel de trai adecvat, cu respectarea standardelor generale de sanatate si securitate.
 
De asemenea, conform Concluziilor, Comisia Europeana va evalua domeniile in care protectia lucratorilor sezonieri ar trebui sa fie imbunatatita pentru a face recomandari de politici si va elabora un studiu privind principalele provocari cu care acesti lucratori se confrunta”, a transmis Ministerul Muncii printr-un comunicat oficial. 
 
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
lucratori sezonierimuncitori sezonierilucratori mobiliconditii de munca sezonieri

Data aparitiei: 15 Octombrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

UE a adoptat masuri noi pentru conditii mai bune pentru sezonieri si alti lucratori mobili Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]