Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, la inceputul saptamanii in curs, ca pensia nu ar trebui sa depaseasca cel mult 75% din salariul net, precizand totodata ca pensiile actuale care depasesc salariul nu sunt corecte.
In opinia sa, dat fiind faptul ca in Romania exista si categorii de angajati protejati prin restrictii pe perioada carierei, precum magistratii, primarii, parlamentarii, politistii, militarii, atunci se poate compensa pe partea de pensii cu puncte suplimentare, dincolo de principiul contributivitatii, insa statul roman trebuie sa ia o decizie in acest sens.
"Sunt pensii care sunt mai mari decat salariul brut, de aceea ajungem la 30-40-50.000 de lei pe luna si acest lucru nu este corect. (...) Din salariul net, maxim 75% poate sa fie pensia. (...) Asa fac nemtii, asa fac francezii. De la 70, la 75%, unii merg pana la 76-77%. Asa fac in foarte multe tari deosebirea si recompensa pentru aceste categorii profesionale. Noi evitam sa discutam acest lucru", a declarat vicepremierul, potrivit Agerpres.
Totodata, acesta a reamintit ca in cadrul coalitiei a fost infiintat un grup de lucru care analizeaza problema acestor categorii de pensii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<