Angajatorii se tem: Nu exista destui candidati competenti, o demonstreaza BAC-ul de anul acesta

13 Iulie 2011
13 Iulie 2011
angajatoriforta de muncaabsolventipiata muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Romania va ajunge in curand sa nu mai poata sustine cresterea economica in conditiile in care piata nu mai furnizeaza forta de munca ieftina si nici macar competenta. Pretentiile potentialilor angajati cresc, insa competentele acestora scad. Ca dovada, examenul de bacalaureat de anul acesta nu a fost trecut de 110.000 de tineri.

In acelasi timp, multi dintre tinerii care sunt totusi pregatiti pentru piata muncii, aleg sa isi caute oferte mai avantajoase in alte tari astfel incat se va ajunge in curand si in tara noastra la situatia intampinata acum de Germania care are un deficit de cateva sute de mii de specialisti si trebuie sa importe angajati.

Companiile straine au inceput deja sa isi aduca propriii angajati din alte tari, un exemplu in acest sens fiind producatorul chinez Huawei care detine o afacere de 40 de milioane de euro in tara noastra si care a preferat sa isi aduca 100 de angajati chinezi, reprezentand un procent de 30% din totalul de angajati.

Cu o lipsa acuta de forta de munca tanara si competenta, apar temeri cu privire la posibilitatea de plata a pensiilor pentru actualii angajati. Anul acesta s-a inregistrat cea mai slaba performanta din istoria invatamantului, peste 110.000 de tineri din cei 200.000 de liceeni care au dat examenul de bacalaureat fiind respinsi pentru ca nu au reusit sa obtina nota 6. In urma contestatiilor, rata de promovabilitate a ajuns la 45,7%, fiind insa in continuare un rezultat foarte slab.

Angajatorii au dreptate sa fie ingrijorati. Odata cu esecul tinerilor care au dat anul acesta bacalaureatul, pe piata intra astfel inca un val de tineri care nu sunt pregatiti pentru munca. In mod cert, daca aceasta tendinta se va prelungi si in anii urmatori, se va ajunge la momentul in care nu va mai putea fi sustinuta rata de crestere economica si nu va mai avea cine sa plateasca in acel moment contributiile sociale pentru plata pensiilor actualilor angajati.

Noua lege a educatiei propune finantarea invatamantului in functie de numarul de angajati, insa cadrele didactice considera ca aceasta modificare va atrage dupa sine o scadere a calitatii deoarece salariul profesorilor va fi conditionat de numarul de elevi astfel incat cadrele nu vor avea niciun motiv sa isi trieze elevii in urma examenelor.

Numarul celor respinsi, potrivit unui studiu recent, reprezinta o generatie care consuma bunuri si servicii in valoare de un miliard de euro, fiind acum in imposibilitatea de a deveni activi pe piata de munca. In 2009, potrivit analistilor, pentru 5,9 milioane de pensionari contribuiau 4,9 milioane de angajati, astfel incat un angajat contribuia pentru plata pensiilor a 1,2 pensionari. Ponderea pensionarilor va fi de 32% din populatie in 2025 cand absolventii de liceu de anul acesta vor avea 32 de ani.
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]