Angajatorii se tem: Nu exista destui candidati competenti, o demonstreaza BAC-ul de anul acesta

angajatoriforta de muncaabsolventipiata muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Romania va ajunge in curand sa nu mai poata sustine cresterea economica in conditiile in care piata nu mai furnizeaza forta de munca ieftina si nici macar competenta. Pretentiile potentialilor angajati cresc, insa competentele acestora scad. Ca dovada, examenul de bacalaureat de anul acesta nu a fost trecut de 110.000 de tineri.

In acelasi timp, multi dintre tinerii care sunt totusi pregatiti pentru piata muncii, aleg sa isi caute oferte mai avantajoase in alte tari astfel incat se va ajunge in curand si in tara noastra la situatia intampinata acum de Germania care are un deficit de cateva sute de mii de specialisti si trebuie sa importe angajati.

Companiile straine au inceput deja sa isi aduca propriii angajati din alte tari, un exemplu in acest sens fiind producatorul chinez Huawei care detine o afacere de 40 de milioane de euro in tara noastra si care a preferat sa isi aduca 100 de angajati chinezi, reprezentand un procent de 30% din totalul de angajati.

Cu o lipsa acuta de forta de munca tanara si competenta, apar temeri cu privire la posibilitatea de plata a pensiilor pentru actualii angajati. Anul acesta s-a inregistrat cea mai slaba performanta din istoria invatamantului, peste 110.000 de tineri din cei 200.000 de liceeni care au dat examenul de bacalaureat fiind respinsi pentru ca nu au reusit sa obtina nota 6. In urma contestatiilor, rata de promovabilitate a ajuns la 45,7%, fiind insa in continuare un rezultat foarte slab.

Angajatorii au dreptate sa fie ingrijorati. Odata cu esecul tinerilor care au dat anul acesta bacalaureatul, pe piata intra astfel inca un val de tineri care nu sunt pregatiti pentru munca. In mod cert, daca aceasta tendinta se va prelungi si in anii urmatori, se va ajunge la momentul in care nu va mai putea fi sustinuta rata de crestere economica si nu va mai avea cine sa plateasca in acel moment contributiile sociale pentru plata pensiilor actualilor angajati.

Noua lege a educatiei propune finantarea invatamantului in functie de numarul de angajati, insa cadrele didactice considera ca aceasta modificare va atrage dupa sine o scadere a calitatii deoarece salariul profesorilor va fi conditionat de numarul de elevi astfel incat cadrele nu vor avea niciun motiv sa isi trieze elevii in urma examenelor.

Numarul celor respinsi, potrivit unui studiu recent, reprezinta o generatie care consuma bunuri si servicii in valoare de un miliard de euro, fiind acum in imposibilitatea de a deveni activi pe piata de munca. In 2009, potrivit analistilor, pentru 5,9 milioane de pensionari contribuiau 4,9 milioane de angajati, astfel incat un angajat contribuia pentru plata pensiilor a 1,2 pensionari. Ponderea pensionarilor va fi de 32% din populatie in 2025 cand absolventii de liceu de anul acesta vor avea 32 de ani.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
angajatoriforta de muncaabsolventipiata muncii

Data aparitiei: 13 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatorii se tem: Nu exista destui candidati competenti, o demonstreaza BAC-ul de anul acesta Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]