Ministerul Muncii: Reforma pensiilor, situatia lucratorilor romani din Spania si eficientizarea activitatii in domeniul pensiilor internationale

ministrul muncii raluca turcanpensii spanialucratori romani spania pensii
Ministerul Muncii: Reforma pensiilor, situatia lucratorilor romani din Spania si eficientizarea activitatii in domeniul pensiilor internationale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, aflata in vizita oficiala de lucru in Spania, a avut joi o intalnire cu ministrul Incluziunii, Securitatii Sociale si Migratiei din Spania, Jose Luis Escriva.
 
Potrivit comunicatului oficial, emis de Ministerul muncii, cei doi demnitari au discutat despre reformele pe care ambele state le-au inclus in Planurile lor de redresare si rezilienta, dar si despre modalitatile prin care poate fi intarita colaborarea dintre institutiile cu atributii in domeniul protectiei lucratorilor, al pensiilor si beneficiilor sociale.
 
”Atat Spania, cat si Romania, au propus reforma pensiilor pentru finantare prin PNRR. Sistemele de pensii din cele doua tari se confrunta cu acelasi tip de probleme, iar discutia pe care am avut-o cu ministrul Escriva a evidentiat similitudini si in ceea ce priveste solutiile pe care ambele tari le-au prefigurat pentru echitatea si sustenabilitatea sistemelor lor de pensii. Din acest punct de vedere, Spania poate fi un model de bune practici pentru tara noastra, iar discutia de astazi mi-a confirmat faptul ca principiile dupa care ne ghidam in reforma pensiilor sunt cele corecte. Colaborarea dintre tarile noastre are, de altfel, o dimensiune cat se poate de concreta, prin faptul ca institutiile aflate in subordinea ministerelor noastre lucreaza deja impreuna pentru a veni in sprijinul cetatenilor nostri”, a declarat ministrul Raluca Turcan.
 
De asemenea, conform comunicatului, peste un million de romani traiesc acum in Spania, iar mai bine de 340.000 dintre acestia sunt cotizanti la sistemul de securitate spaniol. In plus, in acest an, ministerele din cele doua tari au lucrat impreuna pentru eficientizarea colaborarii dintre autoritatile competente in domeniul pensiilor, in vederea accelerarii procesului de stabilire a dreptului la pensie pentru persoanele care au realizat perioade de asigurare atat in Romania, cat si in Spania.
 
“Echipele tehnice din Casa Nationala de Pensii Publice si din Institutul National pentru Securitate Sociala din Spania vor continua sa colaboreze in vederea corelarii datelor privind decesele si pentru comunicarea cuantumului pensiei, astfel incat activitatea in domeniul pensiilor internationale sa fie eficientizata.
 
Mentionam ca in prezent mai sunt nesolutionate 58 de dosare de pensie comunitare in relatia cu Spania, pentru beneficiarii de pensie din Romania”, informeaza reprezentantii ministerului. 
 
Totodata, conform sursei amintite, in cadrul intalnirii de la Madrid, s-a discutat si despre intarirea cooperarii dintre ANPIS si Institutul National pentru Securitate Sociala in domeniul beneficiilor familiale, avand in vedere ca sunt modificari legislative recente in ambele tari. Un alt obiectiv comun vizeaza asigurarea schimbului electronic de date intre cele doua institutii, pentru a inlocui cele peste 5.000 de formulare pe hartie pe care acestea si le transmit anual.
 
Agenda discutiilor a inclus si colaborarea la nivel tehnic intre Inspectia Muncii si institutia omoloaga din Spania, pentru a ne asigura ca romanii care merg sa lucreze in Spania beneficiaza de protectie si ca le sunt respectate toate drepturile.

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ministrul muncii raluca turcanpensii spanialucratori romani spania pensii

Data aparitiei: 28 Iunie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ministerul Muncii: Reforma pensiilor, situatia lucratorilor romani din Spania si eficientizarea activitatii in domeniul pensiilor internationale Nota: 4.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]