Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, aflata in vizita oficiala de lucru in Spania, a avut joi o intalnire cu ministrul Incluziunii, Securitatii Sociale si Migratiei din Spania, Jose Luis Escriva.
Potrivit comunicatului oficial, emis de Ministerul muncii, cei doi demnitari au discutat despre reformele pe care ambele state le-au inclus in Planurile lor de redresare si rezilienta, dar si despre modalitatile prin care poate fi intarita colaborarea dintre institutiile cu atributii in domeniul protectiei lucratorilor, al pensiilor si beneficiilor sociale.
”Atat Spania, cat si Romania, au propus reforma pensiilor pentru finantare prin PNRR. Sistemele de pensii din cele doua tari se confrunta cu acelasi tip de probleme, iar discutia pe care am avut-o cu ministrul Escriva a evidentiat similitudini si in ceea ce priveste solutiile pe care ambele tari le-au prefigurat pentru echitatea si sustenabilitatea sistemelor lor de pensii. Din acest punct de vedere, Spania poate fi un model de bune practici pentru tara noastra, iar discutia de astazi mi-a confirmat faptul ca principiile dupa care ne ghidam in reforma pensiilor sunt cele corecte. Colaborarea dintre tarile noastre are, de altfel, o dimensiune cat se poate de concreta, prin faptul ca institutiile aflate in subordinea ministerelor noastre lucreaza deja impreuna pentru a veni in sprijinul cetatenilor nostri”, a declarat ministrul Raluca Turcan.
De asemenea, conform comunicatului, peste un million de romani traiesc acum in Spania, iar mai bine de 340.000 dintre acestia sunt cotizanti la sistemul de securitate spaniol. In plus, in acest an, ministerele din cele doua tari au lucrat impreuna pentru eficientizarea colaborarii dintre autoritatile competente in domeniul pensiilor, in vederea accelerarii procesului de stabilire a dreptului la pensie pentru persoanele care au realizat perioade de asigurare atat in Romania, cat si in Spania.
“Echipele tehnice din Casa Nationala de Pensii Publice si din Institutul National pentru Securitate Sociala din Spania vor continua sa colaboreze in vederea corelarii datelor privind decesele si pentru comunicarea cuantumului pensiei, astfel incat activitatea in domeniul pensiilor internationale sa fie eficientizata.
Mentionam ca in prezent mai sunt nesolutionate 58 de dosare de pensie comunitare in relatia cu Spania, pentru beneficiarii de pensie din Romania”, informeaza reprezentantii ministerului.
Totodata, conform sursei amintite, in cadrul intalnirii de la Madrid, s-a discutat si despre intarirea cooperarii dintre ANPIS si Institutul National pentru Securitate Sociala in domeniul beneficiilor familiale, avand in vedere ca sunt modificari legislative recente in ambele tari. Un alt obiectiv comun vizeaza asigurarea schimbului electronic de date intre cele doua institutii, pentru a inlocui cele peste 5.000 de formulare pe hartie pe care acestea si le transmit anual.
Agenda discutiilor a inclus si colaborarea la nivel tehnic intre Inspectia Muncii si institutia omoloaga din Spania, pentru a ne asigura ca romanii care merg sa lucreze in Spania beneficiaza de protectie si ca le sunt respectate toate drepturile.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<