Situatie tensionata pentru mii de romani care au parasit Spania fara sa anunte. Acestia raman fara ajutorul sociale sau cel de somaj si trebuie sa inapoieze banii pentru toata perioada in care au fost ajutati de stat.
Situatia vine in contextul in care multiple fraude au fost descoperite in sistemul asigurarilor sociale, cei mai multi vinovati fiind romani.
Mare atentie! Conform noilor legi, toti strainii care sunt asistati social sau sunt someri indemnizati trebuie sa anunte autoritatile iberice si sa obtina o autorizatie pentru a parasi Spania. Daca incalca aceste prevederi, risca sa li se suspende sprijinul financiar si chiar sa inapoieze toti banii pe care i-au primit de la stat pana in acel moment.
De unde aceasta masura care ar putea produce probleme pentru mii de romani?
Decizia a fost luata dupa ce mai multi emigranti plecau sa munceasca sau sa traiasca in alte tari, perioada in care ei continuau sa primeasca sume din Spania, bani care nu li se mai cuveneau.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Portal Codul Muncii
In acest fel, mii de romani au fost descoperiti ca ar incasa sume de bani necuvenite. Au fost obligati sa dea inapoi banii incasati. astfel.
Teoretic, cei care refuza sa plateasca banii, vor avea sechestru pe bunuri: conturi bancare, autoturisme si bunuri.
"Au fost momente in care li s-a aratat ca au plecat romanii pentru ca aveau un decedat in familie sau pentru ca spaniolii le cereau un document in Romania. Ca sa obtina acest document, trebuiau sa vina personal in Romania. Au plecat din Spania si cand s-au intors li s-a taiat ajutorul de somaj. Statul i-a pus sa plateasca si retroactiv toata perioada in care au primit ajutor de somaj.", a declarat Daniel Tecu, presedintele FADERE.
"Nu ni s-a spus ca pe aceasta perioada nu putem sa parasim Spania. La terminarea somajului, au descoperit ca am fost plecat o perioada de o luna de zile si mi s-a zis ca trebuie sa returnez toata suma primita pana in acel moment: 11.000 de euro.", declara Marius Pisa, un roman stabilit in Spania.
In momentul de fata, in Spania sunt stabiliti cca 1 milion de romani. Dintre acestia 80.000 de romani nu detin locuri de munca si reprezinta o povara pentru stat.
sursa: Incont.ro