„Un extern de SSM al unei firme din Romania are muncitori detasati de la aceasta firma la un santier naval din Spania. Unul dintre muncitori a avut un eveniment de munca acolo, a fost imediat dus la control medical in Spania, dar a refuzat sa se interneze in strainatate, dorind tratat in Romania. Ce ar trebui sa faca Serviciul Extern de SSM care se ocupa de firma romaneasca care a detasat muncitorii in Spania? Ar trebui sa anunte ITM-ul de pe raza judetului unde este inregistrata societatea si sa semnaleze incidentul care s-a intamplat peste hotare? Ce alte lucruri ar trebui sa faca Serviciul Extern in aceasta situatie?”
Raspunsul specialistului:
Orice eveniment produs pe teritoriul altei tari in care sunt implicati lucratori romani, detasati sau pusi la dispozitie de catre angajatori romani la angajatori straini pentru efectuarea unor lucrari pe teritoriul altui stat, se comunica imediat de catre angajatorul roman inspectoratului teritorial de munca pe raza caruia isi are sediul social societatea respectiva, cat si misiunii diplomatice sau oficiului consular roman din tara respectiva.
Intrucat, in cazul de fata, este un eveniment urmat de incapacitate temporara de munca raspunderea cercetarii este a angajatorul roman care a detasat lucratorii respectivi partenerului strain din Spania.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Angajatorul trebuie sa desemneze o comisie de cercetare din care poate sa faca parte si un reprezentant al serviciului extern de prevenire si protectie.
Dosarul de cercetare va trebui sa cuprinda, suplimentar, si urmatoarele anexe:
a) copii ale originalelor documentelor de cercetare emise de organele competente din Spania, copii ale documentelor medicale de la unitatile sanitare care au acordat ingrijiri de specialitate victimei, precum si traducerea acestora in limba romana (aceste documente pot fi solicitate prin misiunea diplomatica romana din Spania).
b) copie a contractului incheiat cu partenerul strain, din care sa rezulte cine a incheiat contractul, obiectul contractului, ce fel de lucrari se executa, pe ce durata, locul unde se executa lucrarile respective, clauzele privind securitatea si sanatatea in munca, modul in care se fac comunicarea si cercetarea evenimentelor si inregistrarea accidentelor de munca.
Dupa intocmirea dosarului si elaborarea procesului verbal de cercetare, acestea se trimit spre avizare la inspectoratul teritorial de munca respectiv.
Raspuns oferit de specialistii PortalSSM.ro >>