Va informam ca Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, s-a intalnit cu Karien van Gennip, viceprim-ministru si ministru al Afacerilor Sociale si Ocuparii din Regatul Tarilor de Jos (Olanda).
Discutiile au vizat drepturile si situatia lucratorilor romani in Tarile de Jos, mobilitatea echitabila a fortei de munca, cooperarea in domeniul securitatii si sanatatii la locul de munca, formarea profesionala si invatarea pe tot parcursul vietii, precum si cooperarea intre ministerele de resort si institutiile subordonate din cele doua tari.
„Am decis sa semnam un Memorandul de colaborare care sa prevada tinte clare si actiuni comune pe linie de ocupare a fortei de munca si de inspectie a muncii. Una dintre aceste actiuni este legata de informarea corecta a romanilor care merg in Tarile de Jos cu privire la drepturile pe care le au, la vulnerabilitati si oportunitati. In domeniul ocuparii vom avea echipe comune de lucru pentru a creste vizibilitatea si rolul EURES (European Employment Services - Serviciul European de Ocupare a Fortei de Munca). Imi doresc sa implicam in aceste actiuni comune si autoritatile locale. Pe de alta parte, un obiectiv important al mandatului meu este si acela de a dezvolta economia sociala in Romania si de a sprijini intreprinderile de economie sociala, iar din acest punct de vedere putem invata din bunele practici din Tarile de Jos. Imi doresc sa maximizam potentialul economiei sociale in Romania.”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Din delegatia olandeza au mai facut parte si Tim Versnel, viceprimar al orasului Rotterdam si Hinke Nauta, sef adjunct de misiune Ambasada Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti.
In Regatul Tarilor de Jos sunt in acest moment circa 60.000 de romani rezidenti. Acestia lucreaza in domenii de top (sanatate, IT), dar si in constructii si agricultura.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<